MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
掃左盲成近一年
已經改左好多
不過用永盲嘅真係比用其他公司嘅係比較無知...
不過真係唔關佢地, 因為我自己公司迫住用緊佢, 我都完全唔能夠係佢個垃圾app度睇到自己究竟係賺成點,求其係正數就呃撚到人。
BCT新fund

https://www.bcthk.com/zh/what-s-new/latest-news/2180-2021newfunds

「BCT積金之選」豐富投資組合新增三基金 為你提供更全面投資選擇

「BCT積金之選」的基金平台將於2021年11月23日增添三個成份基金,豐富計劃下的投資組合及為成員提供更多投資選擇。屆時該計劃將提供合共26個成份基金,基金選擇涵蓋不同投資策略、資產類別、地域,以及風險程度,滿足你不同的投資需要。三個新成份基金包括:

BCT 美國股票基金
揉合「標準普爾500指數」和「納斯達達克100指數」,掌握美國市場動向
見到有新mpf
即係下個月又要再執過成績表
睇返BCT 呢隻新基金個說明書

佢個寫法我覺得佢係一隻偽被動式基金,即係好似而家係ETF市場裡面有堆ETF of ETFS (一隻ETF 內有不同ETF組合而成,可以按一定規則選揀,亦可以係主動式由基金經理決定)
佢寫到明<<美國股票基金並無既定的投資分布於任何特定指數。>>
而家留返好大既主動權比投資經理去係積金局個核准緊貼指數集體投資計劃裡面去揀玩具

佢可以簡單SP500+ QQQ 又得
配搭大盤成長股/價值股/小型羅素2000又得
甚至佢自行按行業板槐分佈砌個組合出黎都得 (不過機率極低,加上個list入面欠缺左能源同通訊版塊既ETF)

不過佢既然講得科技股比重會高D,對沉悶既MPF 市場黎講都幾吸引,好期望佢首10大持股個比例
如果公司焗住用永明嘅話揀邊隻基金會好啲
今日打風太無聊,拎左永盲本週年綜合報告睇
一如呢個廢公司個網頁係搵唔到,要去積金局資料庫度搵出黎

有個問題好想問下大家知唔知點解? 我睇完都唔明佢點做到
大家先睇下圖,佢隻明星港股上年申報既投資係呢個

奇怪點1:
係股票基金度有隻屬於債券基金分類的基金,佔比高達53%
First Sentier Investors MPF Umbrella - First Sentier MPF Hong Kong Bond Fund

而呢隻基金同樣係佢隻港元債券基金出現,佔比都有32.5%

根據積金局個網,佢係屬於債券基金黎

奇怪點2:
咁問題就係....按第二季季報 (未跌閪前既數據)
永明佢港元債券回報得0.52%
但香港股票基金有34.49%

究竟中間發生左咩事?
2隻基金都配搭其他資產,但點做到一隻佔比有5成,1年回報做到34%以上;
另一隻佔比3成既回報,但折墮到回報得返0.52%

數字上呢兩者都比基金經理大幅減持,如果係獲利既,應該兩者都出現可觀回報先係,唔會一隻有一隻冇。
Ching gor, 有無核心累積基金同懶人基金排名呀,謝
咁支銀仲ALL 唔ALL IN北美好?
應該問, 你如果唔放落北美, 你想買咩資產基金?
又岩
永盲隻行業股票買緊咩? 你問AGENT10個有9個都答你唔到,答案都係要自己搵出黎

有27%係買緊呢個

其餘係按佢所謂「經驗」同「多元經理」投資模式買一堆環球大盤ETF,同埋一堆按行業分類既ETF,真正係將簡單複雜化,但又做唔撚到超額回報果下勁,屌你我簡單求其買50%SPY, 35%環球ex-us, 15% QQQ,回報都肯定好過你而家鳩配
-----------------------------
我地再去睇下由基金經理分配比例既BCT世界股票基金買緊D咩,人地真係似返個環球投資個款

睇完真係盲既都識揀,永盲個行業基金根本同亂執落去一鳩樣,拆到咁買結果就係永遠都有part係低配表現差,同埋不停浪費金錢係交易費用度
Anywhere but支那,仲可以分散少少落歐洲甚至日本嘅

亞太基金就算包埋印度台灣,但支港加埋通常佔三四成以上,揀唔落手
岩岩開始返工無耐
有冇人MPF 都係AIA,
想問下應該大約點組合?
有追POST 會揀美洲基金
聽人講好似亞洲股票基金都唔錯
永明簡邊隻基金好?
大貓 自選美國 同 北美
邊個好啲?
參考pin既表現
同埋 hsbc mpf季報既管理費
想要最分散投資就揀環球
Howard Marks
霍華馬克斯:經濟展開全新上升循環,找不到買債理由

https://finance.technews.tw/2021/03/24/howard-marks-breaks-down-his-outlook-on-the-economic-recovery/
得環球債卷炸喎
行業mpf都係環球類別
睇完佢行業買咩,終於明個回報點解垃圾到咁
用佢都無辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞