MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
當你係雞,要自己約佢
係好撚9 ,借d而唔比你轉走
所以上次話簽名唔啱之後去番hsbc Mpf 專柜攪,佢都有叫我係身分證加簽,之後成功轉左

繼續都係負數,唔建議大筆資金咁轉移
但每月月供既今個月繼續可以執平貨
上個月轉左自己啲保守mpf去左北美同歐洲基金,無左成份mpf上年都利潤
我應該相信麵神
執平貨不過我只能用永明行業去執
自己果份就keep住全美
屋企人果啲要諗下部分轉保守算
對前景唔睇好
話打仗 縮撚到一半轉保守一半平穩
暫時冇做調倉動作,一陣反彈既話驚左一巴右一巴
而家用緊富達 可以轉去宏利(安聯)
轉唔轉好
all in 緊北美,原本由賺,宜家跌到虧損幾K
打仗, 點樣調整% 好 ???

好蝕/////
今年已經蝕左35k,玩緊北美,歐洲
想問下1月1X日新入職 係唔係3月就要開始交強積金 我見2月個份糧已經扣咗5%
你間公司如果唔係建築業或飲食業的話

你個免供期係
1 月X日至1月31日

2月1 日至2月28日

開始計係3日1日開始計,即係你3月份糧會被扣5%

僱主部份
佢要係同你交3 月個5%強積金既時候
要連同由1月X日至2月28日呢個部份,僱主都要供5%入你戶口度
簡直講,即係你1月X日至3月31日既僱主部份5%會一併處理,條數係4 月就會見到
唔係建築業同飲食業 thx 咁我問下老細係咪扣錯先 咁睇應該3月份糧先扣

BCT終於係今日上傳左21年第4季既報告,對比SPY同QQQ個facesheet
https://www.invesco.com/us-rest/contentdetail?contentId=3a48e01e98630410VgnVCM10000046f1bf0aRCRD&dnsName=us
https://www.ssga.com/library-content/products/factsheets/etfs/us/factsheet-us-en-spy.pdf

我地黎個參考:
行業分佈: SPY / BCT美國 / QQQ
科技: 29.17% / 35.6% / 51%
健康護理: 13.28% / 11% / 5.67%
非必需消費品: 12.55% / 14% / 16.14%
金融: 10.70% / 7.5% / 0%
通訊: 10.15% / 12.2% / 18.39%
工業: 7.78% / 6.2% / 2.74%
主要消費品: 5.88% / 5.6% / 5.14%
房產: 2.76% / 1.9% / 0%
能源: 2.67% / 1.9% / 0%
原料: 2.57% / 1.8% / 0%
公用: 2.49% / 2% / 0.91%

因此可見,BCT 美國股票大概係買緊70%SPY + 30%QQQ
多口問句你用緊邊間同揀咩PLAN
上一份工大學返intern好似用富達 plan就唔記得晒已經好耐之前 新工應該未交 所以先想問係唔係扣早咗1個月
今日4點前落ORDER
係計今晚個市
請問公司mpf有得揀 富達同宏利
請問邊隻market多d 同表現好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞