MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
我遲d爬下文點下點簡先
保險狗再回答再應你
而家先睇到個post開始睇下自己啲強積金。。。 直冇理過

成十年前揀香港股票40 支那60, 好彩都係正數不過得6% 而家咁低係咪應該等佢升返先走去美股基金?
等多幾日執平貨買美股
你驚支港股跌嘅轉幾日保守基金泊下車
我都有一部分轉咗做interest find兩三個月,一心等美股下調就轉,希望12月就係時機
支港股已跌 早啲見到個post就好
月供voo 好過la
已痾煙
BCT網頁隻美股資料好少
我今日開黎睇仲係冇升冇跌
其實冇早知既,你半年前支港股仲未比維尼熊條仆街逐個版塊搞,仲係高位果時你就叫都唔會想走。
永明agent洗唔洗幫你叫社工?
本身冇BCT MPF戶口都開到?
本身諗住恆指升番2萬6/7轉做保守等美股減價
點知呢兩日又跌到仆街

用永盲迫住揀行業股票既真係同食屎冇分別
上面個表係用今日公佈30/11資料整既
分別係幾隻強積金呢個星期表現
同埋假設你混合買納指100或者買SP500 係唔同比例下既回報
唔好意思...個表有錯,改緊...請再等等

呢個D數字先係正確,唔好睇#416 個表

數據係30/11的,唔包尋日1/12跌市
結果似乎係正路,唔計尋日納指係跌得少過標普 (尋日就納指跌得多D)
所以BCT係跌得最少,但聽日個價就應該插得會多過HSBC 同宏利
睇多1-2個月就知大概BCT隻野混左幾多QQQ入去

p.s. 永盲...你繼續唔提供北美市場比客人揀,我就日日拎你黎插
原來佢個表右邊有欄係download基金價格嘅excel csv檔
30/11/2021 0.9894
29/11/2021 1.0033
26/11/2021 0.99
25/11/2021 1
24/11/2021 1
23/11/2021 1
我每日做住記錄
而家佢隻FUND應該揀住唔少現金未買貨住,你可以睇得出佢明顯跌唔足,升又升唔足
樓主大大可唔可以加埋支銀
支銀你當佢同病貓一樣啦,追蹤同一個指數黎
舊聞回顧

財經|BCT MPF新推美股基金 同時追蹤標指及納指100

BCT銀聯旗下MPF計劃新推出美國股票基金,該成分基金的基礎投資會以ETF形式,同時追蹤標普500指數及納斯達克100指數,兩者投資比例會隨市況而調整,基金管理費為0.99%。投資經理為東方匯理資產管理。

https://fortuneinsight.com/web/instant-news/1100917/財經|bct-mpf新推美股基金同時追蹤標指及納指100/
係咪時候HSBC轉會去BCT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞