MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
bct出左隻跟50%s&p50%納指
點睇
我會期待
本身用緊病貓自選美股,其實富時北美指數同S&P大唔大分別? 有冇邊度可以睇下以往同S&P既比較?
10月mpf表現

免責聲明
所有內容只作知識及學術分享討論,絕對不會含有或提供任何投資建議或邀約或任何服務。
本帖內容並非投資意見,亦不構成任何投資產品之要約、要約招攬或建議。本資料只作為一般用途,它並沒有考慮您的個人需要、投資目標及特定財政狀況。投資附帶風險。您應於進行投資產品交易前先評估個人投資風險之取向。
Disclaimer
All information is for reference only and not guaranteed to be accurate or complete.

按圖放大
歐洲

美國

環球

亞洲

香港/中國
美股:
標普500,10月累漲6.91%。
道瓊斯,10月累漲5.84%。
納斯達克,10月累漲7.27%。

歐股:
歐洲STOXX 600指數,10月累漲4.55%。
德國DAX 30指數,10月累漲2.81%。
法國CAC 40指數,10月累漲4.76%。
英國富時100指數,10月累漲2.13%。
用圖片模式放大
歐股:
歐洲STOXX 600,10月累漲4.55%。
德國DAX 30指數,10月累漲2.81%。
法國CAC 40指數,10月累漲4.76%。
英國富時100指數,10月累漲2.13%。

宏利一如既往回報高過其他公司

美股:
標普500,10月累漲6.91%。
道瓊斯,10月累漲5.84%。
納斯達克,10月累漲7.27%。

hsbc自選美國單月回報最屎,差過hsbc既北美mpf
輸比樓主成日屌既永明行業mpf

只有hsbc自選同宏利係少過6%
另外,全部美國mpf都輸比MSCI 北美對沖指數

期待BCT既美國mpf
期待有美股mpf追贏宏利歐洲mpf

屌呀,匯豐係咪要由自選美國轉做北美呢
上網睇S&P500
再同10月mpf回報表現比較
病貓自選美國最後一擊,跟住轉追MSCI美國
有無地方睇到匯豐11月轉完自選美股d基金後,入面d成份股比重?
見冇乜講日本
想問下日本喺咪不值一提??
可能無人熟姐
日本基金少人買,其一係選擇少,連友邦都話要取消咗佢地果隻基金
其二係日本股票失落左30年,有興趣睇下1989年日經幾多點,而家日經又幾多點
https://www.consumer.org.hk/f/press_release/306650/MPFTBL.xls

無意中搵資料果時搵到個表,係2000年強積金啱推出果時
留意下買賣有差價,管理費高到嚇死人,基金選擇小,當年擺明係一個官商勾結集體打劫既大project

當2000年歐美投資人同機構開始ETF 低成本賽跑之路,香港就封閉玩呢類智障基金十幾年,極後先有追蹤指數既基金提供比消費者選擇,時至今日,管理費仲係高到不能令人接受
錯, 係改做富時MPF 北美指數,唔係用MSCI
其實我真係好唔明,明明純USA 好地地,你咪用富時USA指數,做嘜鳩要轉做北美,硬加入5%加拿大股票入去,又同支銀果隻撞曬頭

投資組合複雜,長期拎唔到超額回報,管理費同高昂,咁多間強積金公司係佢同20年前管理費最為接近地貴絕全港。宏利都叫有乞丐式單位回贈,永盲係冇,不知所謂到極點
驚咩姐,你欠左佢咩,咪話係呀,直接答你地收得貴,個APP好廢,基金選擇少

搞咩做到你好似欠佢錢咁
利申: 我自己呢2年重倉左係自選美股,郁都冇郁過,未來亦唔打算郁住
啱啱先用左今年半自由行個quota 係永盲度搬屋走佬

不過會KEEP住留意緊AIA美洲基金
BCT隻新美國股票
都係

條友都有問我
我話你冇美股咪轉囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞