MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike

感謝樓主
首先你要問自己, 你對支那企業嘅信心係點
而家維尼熊個個月都搞唔同行業企業, 共同富裕呀, 擺明就係係股東應有利潤度割肉比支共
,呢一刻係有少少超賣,但23000-26000應該都會好一段時間。 另外就係你目前mpf分佈係點先,我自己就冇調倉嘅行動, 反而今個月執到平貨美股係開心事
公司用緊富達,有邊隻基金推薦?
次次開post都打撚漏野

18. 與美國做朋友心水選擇

病貓自選美國股票, 呢隻會係11月改做追蹤富時mpf北美指數

支銀北美追蹤 - 11月後會同病貓一樣

AIA美洲基金(都係被動式基金): 21年6月份後踢走左南美部份後, 表現好貼S&P500
係成績表過往表現係極度垃圾,但未來應該會唔同曬

值得留意BCT亦都會有美國股票係11月推出, 但根據往績, 你唔撚知佢追蹤咩指數, 正如佢隻追蹤指數世界股票,投資係美國部份都比一般指數基準為低。 所以要等佢出左街觀察返最少半年先
環球股票基金
都冇咩你好揀了
bookmark咗樓豬嚟支持吓
lm
AIA美洲基金定係HSBC自選美國好啲?
冇錯, 選股唔會有分別
aia美洲基金值得睇多幾個月
我會覺得只係睇sp500係好過溝5% 加拿大野
13. 宏利新推出近既退休收益基金好唔好?
詳細自己睇,小心以本派息的陷阱
https://lih.kg/tqHwycX
直到最新8月數據,佢除左首3個月係收入度支付派息外,之後係本金度派足半年息比你,好撚搵笨

係宏利同永明都有mpf account (公司係用緊宏利)
依家有邊隻基金好D?
8月mpf表現
https://lih.kg/tGLCMjX
#804 回覆
留名
你目前分佈點先?
LM
今年表現交到功課,不過黎緊10月你都遇應該係會跌嫁啦,仲好執下平貨
bct世界股票好唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞