MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
謝謝
焗買多左中港

樓主每個月都會關心一次的基金
梗係要關注關注,呢類基金就係積金局所講要係提取期提供選擇比市民,有呢個每月派息既特點,將來呢類基金既表現同參與人數就會拎黎同共產「年金」做對比。

而宏利呢隻野今日個價係10.622一單位,即係你有100萬,買到94144基金單位返黎,按每月派息0.033,每個月都有3106.7蚊收。

(假設不幸環境)
當佢不幸不停以本派息,投資亳無長進,RUN左20年跌到落8蚊一單位,咁派息梗係都會跌到都得返當年既80% (0.033 -> 0.0264),你去到85歲都叫做渣住80萬係手,而每月仲收住$2485息

(正常環境)
隻基金應該係穩定派息之餘,投資回報亦會令價格緩慢上升,每一單位派既息亦會有所提高

真正衰極都比共產年金吸引好多,年金唯一用途就係鎖撚住你D 錢

對比年金公司,65歲你買1百歲,佢每月派5800蚊比你,但去到81歲你收皮,就一蚊剩餘價值都冇得留比個孫了
真,當年揀過中港,幾年return係負
轉左global正返,黎緊換去大貓index fund
未到65歲係自動將派息再投資落退休收益基金,但係咁樣一來一回每個月有關派息就會有幾日無投資的空窗期,根本搵黎搞

到左65歲就會自動將派息投資落利息基金
https://www.manulife.com.hk/zh-hk/individual/products/mpf/manulife-global-select-scheme/retirement-income-fund.html
> 幾日無投資的空窗期
小數怕長計,每個月磨少少積沙成塔,同管理費道理一樣
我睇唔到呢隻野比起買股票基金有咩優勢
拎黎滿足積金局話唔想你班友一次過提取全筆錢嘅產品, 後生冇必要揀
aia北美跌到咁, 諗緊應唔應該轉其他
要轉走去啦 有咩簡
但有咩好揀?
咁呢個當然啦,但只是唔知今次會跌到落去幾多姐
voo 只係 416跌到落395
只係回5%
而且你唔會係最高位轉掛
最低
只係驚賺得唔夠多
Hsbc n年前買緊恆指 增長 亞太
想轉但見所有野都跌緊
9月mpf表現

免責聲明
所有內容只作知識及學術分享討論,絕對不會含有或提供任何投資建議或邀約或任何服務。
本帖內容並非投資意見,亦不構成任何投資產品之要約、要約招攬或建議。本資料只作為一般用途,它並沒有考慮您的個人需要、投資目標及特定財政狀況。投資附帶風險。您應於進行投資產品交易前先評估個人投資風險之取向。

按圖放大

歐洲

美國

環球

亞洲

香港/中國
Disclaimer
All information is for reference only and not guaranteed to be accurate or complete.
趁回調係保守轉10-20% 入美國?點睇
支銀保誠個mpf其實係點追蹤
打去問佢又唔講

成日想係港股美股大跌果日買少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞