MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
係,lump sum就核心先
咁有咩公司平
入保守最穩陣
(咩話要睇管理貴咁麻煩,都係唔理啦)
唔會輸,快all in
其實應該係先諗左你要投資去咩類型既fund,然後再睇邊間公司係呢類fund既收費最低….
0% 日本股票基金

你寫出來係想大家開心下定點?
核心基金既分佈定死左(政府規定),就係六成全球股四成全球債,而全球當中佔比最多就係美股同美債

所以比較果時唔好單睇過往表現(因為你唔係apple to Apple 咁比),先諗下自己想買咩野先
AGENT 最常講既係
我比到表現你,咁收貴個少少都係返度有凸啦
升果時就梗係咁講啦,好啦而家跌市啦,邊個冇著底褲就出曬黎
條底褲爛哂
景順得啲垃圾揀 無美股
再睇睇 有個核心。 但比例都係3x% 美 3x%債 淨返3x係垃圾
但已經係入面最好果隻基金
1. 想問樓豬, 我想揀隻MPF係跟得SPY/ QQQ最足, 而管理費最低
應該揀BCT美國股票基金 or HSBC 北美?
2. 整合左之後, 而家供緊既plan係咪都可以轉去BCT美國股票基金 or HSBC 北美
想問 我想將轉工 廢既mpf 戶口整合到hsbc 個人戶口,
同時想用呢個戶口大自願性供款 得唔得架?
想問我諗住hold幾年,北美係咪總係好過大陸呢🥺🥺
個post太長你追唔切了,下個post 我個整合會做好少少

MPF 跟得最足SPY既係AIA美洲基金
大貓同支銀係跟富時MPF 北美指數,有5%加拿大股票係入面
BCT係混溝SPY同QQQ,按佢公佈個季報,比例係大概70%SPY 溝30%QQQ

另外信安都算跟得貼,但個年報我睇唔到佢係點買,佢亦冇講係被動式基金,所以唔考慮
自願性供款呢個可扣稅同特別自願性供款 (係大貓特別自願性供款叫做靈活供款)

你做整合果時同佢講話我想特別開多個自願性供款戶口,即場登記埋自動轉賬,但由於設立自動轉賬係需要時間,首次供款你可以自行準備支票,以便開到戶口果時可以即時投資到
hold幾年咁短你自己炒個股啦
咁明白了
Mpfier 個app, Manulife 3月無update過嘅
點解唔月供voo
我全核心
巴打,核心有無話有啲咩好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞