MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
比病貓貴0.19%管理費,但表現未知

暫時睇落佢都叫正常,符合呢個星期納指巨型科技股跌得少過標普呢個市況,反觀病貓個FTSE北美指數就跌得仲多過SP500,
BCT 呢隻管理費係0.99%
個人戶口達一定資產值有單位回贈
而SVC特別自願性戶口就一開波就係0.79%,
如果以而家市面上話100蚊開始投資買基金既銀行推廣氹投資新手月供基金黎比較,佢個管理費都幾有競爭力

支人壽係積金局批左佢隻新基金後,就係月尾出公告了
不過有D失望,原來佢隻新基金又係同萬全一樣,都係買富蘭克林美國機會基金

新基金成立日: 12月13日
管理費: 1.19% (萬全係1.10%)

屌你老母永明,人地遲你一個月批都有日期公佈,你老母你打算拖到幾耐呀
11月mpf表現

免責聲明
所有內容只作知識及學術分享討論,絕對不會含有或提供任何投資建議或邀約或任何服務。
本帖內容並非投資意見,亦不構成任何投資產品之要約、要約招攬或建議。本資料只作為一般用途,它並沒有考慮您的個人需要、投資目標及特定財政狀況。投資附帶風險。您應於進行投資產品交易前先評估個人投資風險之取向。
Disclaimer
All information is for reference only and not guaranteed to be accurate or complete.

按圖放大
歐洲

美國

環球

亞洲

香港/中國
上面只有2隻mpf 11月有正回報
2隻都屬於海通環球mpf

美股mpf
最好同最差既mpf回報 11月表現
差距係10倍以上

如果選擇歐洲mpf
論表現
宏利仍然最好

年初至11月
歐洲
1st 宏利 +22.57%
2nd 友邦 +12.85%

美國
1st hsbc/恒生 +22.32%

以歐洲成績
宏利既管理費係值回票價

被動式既美國hsbc/恒生回報
低管理費而回報都好接近宏利歐洲mpf
永明隻美國支港基金,應該都係保本回報;
美國升幾多,支港幫佢蝕返幾多,
再計埋手續費,應該有幾個%賺
回調先係買平貨既好時機
唔通貴先黎供咩 何況強姦金65先有得拎 除非你就到啦
海通咁叻11月都賺到錢
究竟佢係點操作嘅呢
多謝您參加了永明彩虹強積金計劃。我們誠邀您參加於2021年12月13日或12月15日舉辦之「永明強積金成員網上講座」。

主講重點 — 2022年市場展望及投資機會

對於宏觀經濟和政策發展而言,今年都是多事之年,包括供應鏈和物流瓶頸、通脹持續上升、美聯儲貨幣政策立場轉變以及中國對各個行業的監管不斷收緊。 儘管如此,全球大多數股票市場都取得了不錯的收益,而債券市場則普遍受到影響。 到 2022 年,會有什麼發生?永明資產管理(香港)有限公司的首席投資策略師雷志海先生及施羅德投資管理(香港)有限公司的多元化資產聯席投資總監佘康如小姐將分享他們對潛在挑戰和投資機會的看法。

有冇人去興趣報名,等Q&A 環節屌柒條契弟雷志海隻隻基金都要焗買支港股,儲水塘ar...屌你儲十年水塘得個吉
我直頭特別開支票加供我個svc戶口
個市震下跌下先係好事
想如果all in港股基金,由高峰跌咗幾多?
2800 盈富
2月17日全年最高位收盤價: $30.57
12月6 日收盤價: $23.50
下跌左23.127%

本年度
1月4日首個交易日收盤價: 26.97
12月6日收盤價: $23.50
下跌左12.866%

本年度SPY
1月4日首個交易日收盤價: $365.209
12月6日收盤價: $458.790
上升左25.623%
請問北美基金價格計算問題

假設今日16:00前all in 北美基金
過咗幾個鐘之後美國開市升1000點
咁我食唔食到當日升幅?
食唔到....
例如你12月8日香港時間4點前提交指示
咁當日美股夜晚開市爆升5%
由於基金每日只係計一次價,你買入既基金單位已經係升左既價位
要食升幅只可以自己落手落腳直接買股,所以我自己都另外直接買美股
又係報告下BCT 隻新美股個表現時間

我地今次統一用12月1日開波計數,
大家會見到HSBC 追蹤北美 (ex 自選美國股票) 個表現係好貼S&P500,始終FTSE北美指數係溝左加拿大股落去,係會有少少差別

而BCT 隻新基金因為混左QQQ落去,落後個range係合理水平 (不過如果由佢23/11成立日就轉倉持貨既唔使唔開心,由於佢11月尾跌得特別少,所以實際你地係4隻基金最好表現黎)
而主動式宏利本星期表現就落後指數少少
永盲就.......只可以講又受環球拖累,其實真係好撚慘用永盲,眼見北美市場年年都跑贏,自己就得隻傷殘既所謂行業環球,跌就永遠都跌凸,唔揀佢唔通揀支港股咩
我想問下恆生同HSBC啲北美MPF係咪一樣?
如果一樣就轉恆生算,因為有恆生戶口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞