MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
23年開始過渡,25年正式全面運作
MPF 新基金新聞:

根據積金局網頁,BCT啱啱有隻叫「BCT亞洲收益退休基金」獲得審批
似乎係一隻類似宏利會派息既退休基金,符合積金局話唔希望你地一筆過拎錢,希望每月有分派收入呢個方向

而同一日係核準匯集投資基金表裡面多左一隻由泰康資產管理叫「Taikang Asian Income Retirement Fund」

似乎BCT呢隻新基金係交由呢間投資公司負責打理
而家BCT合作既投資公司有東方匯理,道富環球,富達,安聯,景順,摩根 6 家,似乎又引入多一間公司做合作伙伴了
屋企人仲有十年工作時間
宏利MPF利息基金 宏利MPF穩健基金 各50%
3年得1.8%回報
想轉哂去北美股票基金
或者442, 40 美國, 40環球 仲有20未諗

港股彈出
又係報告BCT美國股票基金新玩具個時間了
整體上全世界都跌~跌個range係合理水平
呢一刻如果純買SP500仲係可以打到和,其他所有都開始豬錢了

BTW:
我屌你老母永明MPF公司
今日係1 月20號,你老母個網頁個價仲係14號
我就快寫信投訴去積金局屌柒你地

如果你現有宏利既為求方便順便開SVC係冇咩所謂
但特登去做就不了,要揀都揀HSBC,享受較低管理費+貼近指數既表現
最直接同簡單同偏保守就轉曬去DIS核心累積,6股4債平穩成長型,打理方便,去到55歲就唔好玩到咁激進配置了
請問你覺得BCT 同 中銀 邊間會好D??
乜app
App Store Search吓mpf 就有啦
保守至極既可以宏利派息果隻基金,月派3.6厘息
咁咪好過做定期?
我打得太快,佢係每月月中派息,年息率而家做緊3.6厘左右
單係比較BCT 同支銀,
咁就梗係支銀簡易強積金好D

不過身為香港人,我唔多想用間請支那佬多過香港人做管理層既支那公司
我自己都睇好科技股未來十年嘅發展
仲有15年
我再研究一下先
轉咗50去平穩 繼續50美股
老強有冇得買個股
一樣咁垃圾
係咪即係
智優逸北美股票追蹤指數基金
又黎留低一句垃圾走
咁邊間唔垃圾先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞