MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
行業mpf比較多美股
用永盲係絕對絕對唔可以揀佢果隻環球債券
睇表現係差絕全港同類基金
玩左10年你每年個供款都唔好講回報,連管理費都唔夠比呀陰公
已經不問價由50支 50港全部轉曬美股 覺得自己身心健康咗
又係整理BCT 美國股票基金表現時間

今日公佈左12月31日的價格,啱啱有整一個月數據可以參考到
我地用簡單數字去表達,12月1號當你投資左$10000
去到係月尾表現順序係
AIA $10562 (+5.62%)
HSBC $10530 (+5.30%)
BCT $10432 (+4.32%)
永盲 $10380 (+3.80%)
宏利 $10298 (+2.98%)

- 主動式基金今個月跑輸比被動式大盤
- BCT新玩具QQQ / SPY 比例介乎 50/50 至40/60之間
打漏左比較:
12月1號含撚指數: 23658.92點
12月31號含撚指數: 23397.67點
下跌: -1.104%

p.s. 1月4日11:10分含撚指數為: 23181.74
支銀保誠5.36
其實HSBC 同支銀而家係同一個指數黎
每隻基金會持有部份現金同要符合強積金持有35%港元對沖規例,加上兩者管理費有差別,短期係互有高低,但長期一定係平管理費果個會贏,之前用永盲A, B類基金管理費差別做過例子,經過10年時間就會有明顯少左幾%回報出黎
咁我公司果份簡返行業股票基金算 唔該你
HK強積金 = 畀錢養班垃圾AGENT
Hsbc 10萬 all in 北美 定 追蹤指數好?
追蹤指數~
靜靜咁贏既首選
新拉揀乜好..
港股跌死..
本人已懶
放棄自製mpf排行榜
直接用etnet.com 既表
https://www.etnet.com.hk/www/tc/mpf/ranking.php
入面有其他地區排行榜

美股mpf
回報全部有25%以上
除左宏利23% 同 萬全16.1%

另外睇一睇BCT新出既美股mpf
未來係加息環境 vs 科技股增長

資料來源 mpfratings.com.hk
揀半自由行
想問永盲係咪話會推隻美股mpf?
果隻係半美半支港,
美升港跌,即係平手
走去手動LIFE好冇?
AIA 其他基金組合好怪,只有美洲基金係好野黎
幾個月前問過係可以直接寄表格去開
不過我建議你打去CS度問一問先
我個人係唔會推介特別拎舊錢去宏利
首先佢管理費同永盲一樣係貴極全港,只不過佢對舊客好少少,有基金單位回贈,而永盲係一蚊都唔減

第二係宏利以前個往蹟係出現過一段時期極度低潮,好明顯就係基金經理團隊出現過問題,雖然呢1-2年表現唔錯,不過對於一間冇被動式基金比個客揀既公司,我係好唔鐘意
求推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞