MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
你睇完個季報未先? 你幾想點佈置先?
放任PLAY? 定係習慣時不時轉倉
投資最緊要係你係獲得足夠資訊下揀隻令自己舒服既計劃
想問一下各位師兄
有冇一個網可以睇到隻基金過往每年既表現?
Eg 隻基金2000推出 想睇返2000-2001既回報率 2001-2002既回報率 咁樣?
我見強積金基金平台個網淨係可以睇到過往1/5/10年 冇得specific咁揀年份
唔該各位
我用緊永明 我見近排啲股市跌咗咁多
我就睇下交易記錄
我每個月月尾出糧
我見佢都係大約4 5 6號入貨
但係多數呢幾日都係高位
入完貨就會跌我都算
我就睇下10月啦
比我見到佢今個月係11號入貨

唔係話輸打贏 如果你每個月都係呢幾日入貨冇嘢講
但係你又唔係咩特別日子又唔係咩公眾假期

升上黎先來入貨 其實佢算唔算係有問題
有冇得投訴佢
每個月都係高位入貨
有無查過你公司邊一日供款?
規定只係不能遲過每月10號
其實好睇處理時間同會唔會撞正係星期六日
就好似我自己有玩開SVC,扣款日我定大係每月1號 (假設係星期一)
咁個過程就係1號發出向你銀行戶口扣錢通知
你3號CHECK 網上理財先會見到扣左錢
但佢同你投資既日子呢,通常係4號,少數機會係5號
但如果中間有一日假期,你個供款最慢係有應該會去到下星期一先同你買基金

不過永明行政一向都係慢果間,絕對係慢過宏利,AIA同病貓
btw.....
你仲堅持買港股? 自從永明幾年前冇100%用首域隻港股基金後,搞所謂多元經理模式後,首域隻基金佔比得返一半,仲有近1成係買FTSE香港指數基金,個表現已經同其他公司冇咩大分別
印象中冇一個網睇到咁多年既數據
不過其實好多基金都曾經重組過,轉過投資方向又或者投資經理人
所以睇近5年/ 10年既年化率已經好足夠
我公司冇一個月遲過月尾
以前唔識聽人講揀港股
而家好似334比例 港股 中港 行業
我記得最傷嗰陣時係恆指高位嗰陣時我由匯豐轉去永明 轉左幾個月先轉到幫我高位食晒 跟住恒指就一路插
同埋轉左過去先知冇美股得行業基金
如果而家轉返轉頭又唔知攪幾耐同埋好似冇aa 幫我
咁樣轉來轉去好似左一巴右一巴咁樣
但係我都想轉返轉頭又唔知點做
巴打我做濕鳩政府工 轉MPF係咪要搵GR
其實有冇話邊間美股同埋債券比較好
我都仲係一尻轉哂啲港股 供咗六年賺嘅錢一個人工都冇
用左超過一個月先轉到? 唔會嫁喎,而家平均係3個星期,最慢4星期就一定轉到

其實你中港股佔6成實在真係太多,呢幾個月你應該打到殘曬,不過而家企穩返少少,感覺應該冇咁傷,現有資產唔好郁,但新供款就絕對應該轉返做行業為主要部份,大中華 / 港股 (其實揀港股就OK, 始終有首域隻基金壓倉)為副

呢期我都唔建議做全額搬家半自由行,但搬部份走就一定要做
我唔係做公墓員,程序答你唔到
不過都係果句,你如果真係好唔熟既市場,40歲前揀隻環球股票基金糖100%股票),40歲後就用核心累積 (60%股票, 37%債券, 3%現金)

但如果你跟熱愛美國,咁梗係揀隻被動式美國指數基金,正宗微軟,蘋果,GOOGLE,亞馬遜賺錢你就賺錢,輸錢就全球一齊跟住輸
搵PR
我果陣好似轉左3個月
我記得當年1月啱啱好可以供大額mpf 我就轉左
4月先見到錢 見佢3月中入貨 之後插到唔認得
跟住呢幾年都係浮浮沉沉
巴打點解唔全部搬家
其實我做自由行都係轉左自己果份
感覺上好似冇乜意思
我就中銀供樓 匯豐出糧 我想轉呢兩間
但我睇返政府而家好似冇呢匯豐揀
好似得永明 中銀 同bct
其實我有諗過中港同埋港股就2 2 行業基金就6
永明冇純美股真係有啲kick
你政府有支銀就支銀啦,BCT表現都係好一般,但支銀個北美同大中華相對係好好多
唔建議你全額再搬多次,我怕你又黎多次高位買貨呀,始終美國個債務上限仲未國會通過,而家都係臨時extend咗
thankyou其實美國國債呢樣嘢都玩咗好多次
基本上都唔會唔通過嘅
重要消息,據永明AGENT話公司會推出既美股基金,係失蹤左2年多後
終於有新消息啦!!!!!

積金局係啱啱今個月批左永明一隻新基金
不過唔好開心住睇下個名先
屌你....隻基金叫「永明強積金美國及香港股票基金」
真係我屌你老母咩,吸引力係咪立即大減9成呢
死都唔水肯出隻美國
好撚on9 , 轉去hsbc 算
今次係永明「彩虹計劃」裡面新基金
但根據永明另外兩隻系列「基本計劃」同「綜合計劃」裡面已經有類似基金,成份就係60%買SPY / 40%買2800
要留意既係佢「基本計劃」同「綜合計劃」個投資經理係道富環球
但「彩虹」系列一向都係由永明資產管理(香港)自己RUN返,當然佢係可以再去委任投資副顧問佢RUN

但佢今個月先獲批,即係比較難趕及今年推出市場,咁要查佢成份既週年綜合報告,就要等到2023年6月左右先睇到
國際股票mpf想避野可以避去邊?
尤其係將來批d內地債之後
香港及美國 睇下個餡係點先 可以係atmx
永盲隻美國香港,會唔會好過行業呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞