MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
好唔好得過就唔知, 但肯定支那股個比例一定比行業高
佢推出黎唔會介紹成份比例
邊個做開荒牛
你應該問, 香港有邊間主動式基金係好清楚講清楚自己買咩, 咁多年本季度便覽就只係得首10大持股, 好d嘅就加幅圖
Howard Marks
霍華馬克斯:經濟展開全新上升循環,找不到買債理由

https://finance.technews.tw/2021/03/24/howard-marks-breaks-down-his-outlook-on-the-economic-recovery/
利申政府工 宜家用緊永明 想轉一間買美股 有帶人知邊間好🙏🙏
要比佢操盤個吸引力大減
如果係VOO QQQ 管理費又低既話 會心動想轉會

利申100%病貓自選美股
財經|積金局:因永久離港而提取MPF宗數不等同移民數字 積金易最快2025年全面運作

立法會上星期通過推行強積金電子平台「積金易」條例草案,積金局主席劉麥嘉軒接受香港電台專訪時表示,平台最快於2025年初可以全面運作,她又強調因永久離港而提早提取強積金申索宗數不等同移民數字。

劉麥嘉軒表示,「積金易」是整個團隊「開足引擎」去構建平台,預算最快明年底完成構建,需要兩年過渡期,2025年初可以全面運作,有信心會按照時間表進行。積金局推行平台首要目標是為計劃成員做到實質減費,預計運作首10年合共可減省成本300至400億元,相當於同期原本行政費用的41至55%。

談到以英國國民(海外)護照(BNO)提取強積金,劉麥嘉軒指,積金局沒有備存以BNO作為申請提早提取強積金被拒的數字,不擔心或因而引發司法覆核,因為積金局依照政府決定去執行有關措施,若政府不承認有關證件,又如何可以依賴利用作為強積金相關申請。

她續稱,以永久離港為由提早提取取強積金的申索宗數,並不等同移民數字,因為當中涉及僱員完成合約返回自己原居地,亦有移居內地生活人士,計劃成員亦未必只得一個強積金戶口,強調申索宗數不等於申索人數。而有關申索宗數在過去三個財政年度,每年都有下跌,18/19年度、19/20年度、20/21年度分別為3.2萬、3.1萬及3萬宗。季度宗數則有升有跌,未見有明顯趨勢。

https://fortuneinsight.com/web/instant-news/財經|積金局:因永久離港而提取mpf宗數不等同移民數字-積金易最快2025年全面運作/
之前都講過,行政費其實只係佔MPF整體管理費一部分,保薦人費同埋投資管理費高先係重點。之前病貓仲偷雞將行政費撥落第二度,左加右減整體不變
哈哈哈...金融奸商一早就偷偷地轉移緊了
我地係上一個討論帖中已經踢爆過病貓將行政費提早搬家
唔鬼記得將佢呢個行為係掃盲置頂貼堂添

MPF強積金掃盲 / 表現討論 (1)
https://lih.kg/tGLCwNX
請問東亞有咩選擇 想一半美國一半其他
我用Manulife, 一半北美,一半歐洲,
想All in 北美添

如無意外應該一樣
用VOO黎對沖三大正野
1.22%咁貴
搵鬼買
所以呢...我一直都講MPF 係極多CAP 水搵笨基金
不過呢半年好多新玩具可以揀

1. AIA 美洲基金,踢走左南美之後即係純買SP500
2. 11月改制既病貓自選美國股票,改玩FTSE MPF北美指數,表現參考支銀同一隻,我覺得係反而令自選美國股票失去左特式

3. BCT 11月會出隻主打SP500+QQQ既基金,不過分佈比例仲係一個迷

至於永明未來隻基金,假設係配2800就真係不了,但如果改配首域香港增長基金(即係係永明改玩所謂多元模式前,真正明星港股基金買緊果隻),咁都叫可以考慮下,但都係果句,港股何德何能可以佔40%份量
首先多謝你回覆先,師兄
我aia就想放任play既
我有睇下佢d年報
追過post 見你講過佢隻美洲基金回長期之前喺垃圾,改制後應該揀得過?
暫時仲考慮北美股票基金,亞洲股票基金
見aia仲有3個富達唔同名既增長基金, 但唔多見有人講
我都諗緊hsbc如果改完表現差左
又要再轉mpf公司
aia 個分佈真係比較怪的

買左美洲基金就唔使再買北美股票
佢隻亞洲基金係冇日本,冇香港,首86%持股係澳洲,南韓,印度,台灣
所以我都仲諗緊點分佈好,
日本同香港重組後好似得亞歐基金先有
想問有無人知mpf比佢轉咗個人戶口係咪會扣錢
轉工之後無理過之前個mpf,但最近收到信話幫我轉咗個人戶口,check返啲statement發現佢兩三個月前無啦啦提取咗我戶口12%左右嘅錢
轉個人戶口係離職後3個月會轉, 唔扣錢
你邊part供款少左?
係HSBC個APP到申請左整合成個星期都無消息
想問下有冇人試過IN-APP整合成功
我會建議打去催,HSBC 個功能鳩鳩地
唔似BCT 同宏利個網上整合,HSBC 成日都有彈回頭話唔OK既情況
一早叫撚左去分行撚MPF專員,方面又快手
thx 咁我自己去銀行搞埋佢算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞