MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
轉既話講聲
都要睇2-3個月表現先比較到
我見佢係喺僱主自願性供款度扣
定嗰啲錢係真係會比僱主收返㗎
自願性供款
提取條件通常係按離職年資,
例如做5年以上就可以拎4成 10年以上就拎曬

係由僱主僱員之間按合約黎定
似乎你係比僱主扣左12%就係咁原因
原來係咁,唔該曬ching
提返你 你自願性供款果part係可以拎到出黎洗
唔受65歲拎得呢個限制
HSBC 好鳩煩的,最好係預約專員去分行搞,唔想你衰係身份證要認證或者錯簽名呢part度
月供果D一樣
覺得/明俾人高位接貨,改新供保守囉
自己半個月後先入貨
其實你話想轉,專員會搵你搞。 可非扮工時間去你附近MTR,M記搞
如你一早send咗form, 仲快
巴打心水清,自己睇位入貨~
用緊中銀就唔想諗HSBC 自選美股了,
自選美股11月中就會轉直接追蹤富時北美指數,即係近乎同中銀果隻一模一樣,咁轉黎做咩
半個月後入 申請得來又要搞幾日分分鐘都係高
因為我見佢手續費平d
唔介意就等多1-2個月
睇下支銀/hsbc表現有咩分別

黎緊可以睇支銀 hsbc 友邦
以為你公司出糧果個

其實邊個都好,都可以set 新供入保守
果日跌就入貨囉
供果日入哂保守 自己到時再將嗰啲轉做平時想買嗰啲? 好似轉既話要幾日時間
咁多間(大部分16:00)前轉都係計即日
就算要T+1定T+3都好,條數都係你轉果日
真係而家先知
但個價都唔update
如果嗰日跌 mpf係咪多數都係計跌
又真係冇諗過咁樣人手操作
揀左指數mpf可以用黎比較表現

美股:
標普500漲幅0.19%,10月累漲6.91%。
道瓊斯漲幅0.25%,10月累漲5.84%。
納斯達克漲幅0.33%,10月累漲7.27%。

歐股:
歐洲STOXX 600指數收漲0.07%,10月累漲4.55%。
德國DAX 30指數收跌0.05%,10月累漲2.81%。
法國CAC 40指數收漲0.38%,10月累漲4.76%。
英國富時100指數收跌0.16%,10月累漲2.13%。
屌!唔怪得港股都炒到波幅
數據截於10月25
來源:mpfratings.com.hk

香港/中國年初至今仍然負數

債券 月初、季初、年初至今表現都係垃圾
全部錄得負回報

預設投資策略有債券成分
會受到債券拖累

我見炒波幅嘅係要用宏利, 詳細你應該去香討基金版有個炒炒炒嘅post望下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞