MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
感謝
佢既app都查到
但我未試過
11月資訊:

積金局係11月5日批準左支國人壽2隻新基金
分別係 大中華股票基金 及 美國股票基金

估唔到支那行都知客人對投資美股市場有極大既需求而去改善自身服務,唔錯

冇美股基金既分別係
永明
富達
支銀我的強積金
交銀
景順
海通
西瓜巴
啱啱認真睇左mpf啲基金管理費同開支比率
如果半自由行玩美股應該係HSBC最抵
都係收around 0.8%左右
返工無耐 依家AIA暫時轉左
7成美洲美金
3成亞洲股票基金
係呀, 暫時真係咁多強積金最平, 表現長期合格嘅美股基金黎

適合長期持有

利申:渣左佢呢隻近3年
呢隻亞洲股票基金食水幾深
講左好多次, 揀自選果隻
hsbc 果隻環球股都有5x%係美股, 即係你買美國股票係佔85%以上, 咁買如果全美國算
環球果隻要搭埋新興市場同部份支那股,推累緊表現
之前嗰件話用mpf炒港女波幅嘅還好嗎
所以我係建議11月好去搞, 萬一有任何文件漏唔齊都好, 仲有足夠時間去搞返
直接問大家
宜家用緊principal
想轉去其他買純美股,低管理費表現好既公司
有無推介
睇你思路, 你應該係想用近一半係dis核心累積, 求穩定回服, 但另一半資產就想有超額回報, 你將歐洲40%一半轉返做北美啦。 不過康健我唔知點解你會揀, 表現又唔係好,管理費仲要一蚊不減
我個人就唔鐘意管理費貴到叫救命嘅公司
不過佢今年又做到超額回報, 轉左我驚你呢一刻會後悔
康健我好似係武肺初期個陣轉, 諗住駁佢醫療股個啲會大力推, 見佢回報都唔算太差, so far 投放資金係歐洲既一半, 但單睇回報收益大過歐洲既一半就keep左係度

比你參考,康健真係麻麻地,而且手續費好撚貴!
我用咗佢十鳩幾年,買北美歐洲真係濕哂,管理費先1.1%;
但康健1蚊都無得減,好似1.85% 定 1.95%管理費
我跟返宏利2021Q2 概覽, 基金開支又好似唔算差太遠
北美1.78%, 歐洲1.81%, 康健1.93%
但康健今年整體回報好似係無咁好, 或者會轉北美歐洲核心打442
宏利有年資優惠(管理費回贈),但係康健護理基金一個仙都無得減,冚世界都收1.9%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞