MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
如果唔會掂支那港股既,就梗係HSBC / 恒生
佢地北美追蹤同環球股票唔錯,不過支港股係弱項
支銀,同樣有呢個北美追蹤,更有日本股票揀,同埋相對病貓佢做支那股個表現好D
BCT - 我只會揀佢新果隻美國股票,其他基金都係中游位置
信安亳無表現領頭值得講既基金,唔使揀佢

記得係舊公司永盲個戶口轉左做個人戶口後,第一時間轉撚走D錢佢,用呢間不知所謂公司簡直係人生污點黎
其實你可以收到永盲的離職通知後,直接向新MPF公司開個人戶口同時落指示搬走永盲D錢,唔使等永盲自動轉做個人戶口先搬
咁姐係係恒生同中銀入面揀 邊間公司個操作會好d 用開中銀出糧
thx巴打
中銀個app據聞好垃圾的
咁姐係轉會恒生
其實呢隻派息基金真係要長時間去留意佢

由於以本派息最令人擔心係為左維持派息比率,變賣資產下令到單位價格下降,再令到派息金額變少

而家佢呢隻派息唔過3.75厘,一年期單位價格仲有輕微增長3.2%
似乎係合格,不過呢類派息基金係環球市況唔錯下通常冇咩大問題,真正有冇著底褲就係要睇幾年陰跌既熊市
有冇人用過恒生個app整合
想問大概幾耐搞掂
講過幾多10次,用HSBC / 恒生唔好撚信個APP
打電話搵專員搞
今日13號,之後又有假期,你想趕及用今年個quota就咪撚信個APP
HSBC 唔撚洗約架啦
帶齊資料去有mpf 專員既分行就得
可能都叫有關係 佢冇叫我簡康健護理
但係叫我簡亞太
想問清楚環球股票係咪姐係國際股票基金
想問樓主如果我簡北美及環球個投資比例點分配好
國際股票基金有10%亞太 5%香港 個人就麻麻地
如果100%北美會唔會太高風險
水退既時候會唔會底褲都冇埋
想問多一個問題
對整合強積金冇概念
之前用滙豐強積金 大約有幾萬蚊
依家用宏利(長番)係咪應該整合去宏利到
係咁架咩
美股計價唔係香港時間每日朝早計?
聽日星期二14號就睇到上星期五10號嘅價
後日星期三15號就有今日13號個價

咁今日13號香港時間4點前轉
今晚美國有市開
咪用13號計價
去到15號公佈你就知你用咩價位買左幾多單位

但如果美國今晚係休市
你將係15號公佈個價見到今日13號個價同10號係不變
唔需要, 你用宏利佢只有主動式基金
你可以hsbc揀被動式基金

自已可以對比一下表現

雞蛋不必放曬係同一碟上面
有對比你會感覺到間公司交唔交到功課
見得個幾萬
話多唔多 少又唔係少
想問樓主北美同環球既投資比例點分配好
長知識了,謝謝師兄
一直都以為係用美股琴晚收市價計今日個價
係咁既話就要諗諗點轉先做要最大收益
一般環球組合大概美國股票佔50%至58%
支那港股佔8%-10%, 日本亦係6-8%,
歐洲澳洲佔2x%, 其餘就係新興市場
但係老強下因為要港元計價,會有機會賺或蝕匯率
我諗左好多都搞唔掂
樓主有冇建議
所以呢, 你會明點解有堆友就係度炒恒指咁玩,如果你睇圖覺得係morning star形態, 4點前指示,用今日價入貨, 聽日升市就食

但歐美類基金係玩唔到咁的
所以宏利個垃圾app成日果段時間都死機
hsbc果幾萬all in 追蹤北美啦
宏利果part , 你都唔會債券嫁啦
見你又想有環球資產
不如就442, 40 美國, 40環球, 剩返20你自由配搭
hsbc 我allin北美
宏利果part 60美國 40環球有冇得諗
宏利唔諗60北美,40歐洲?
星期六好似冇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞