MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
HSBC 有機會上P仔,好過痕生
....佢早前登入網上理財自動彈出黎問我升唔升
心諗又唔夠一百萬,一陣你收我月費咪GG,即時彈走左佢
MPF應該計埋卦?
乜野係P仔
hsbc premier
咁基金每日計幾點格價?4點?
呢個係各家公司自己公佈決定,基金自己管理費,不同時間渣cash 既例亦唔同,如果你係被動式基金,你可以自己留意下究竟隻基金跟唔跟得貼就可以
係邊睇到 是否被動基金?
基金說明書,被動式基金一定會講明追蹤某隻指數
例如恆指基金就會追蹤恆指(即係買2800或者其他恆指ETF)
請問如果想投資台灣股票市場, 市面上有無邊隻MPF可以選擇
台灣單一市場的話就無,全部都係大中華
你只有大中華基金選股,佔比20%係台灣野,其他係支那同臭港
其次係亞洲類基金,不過比例仲少~
並無單一針對台灣市場既基金選擇
屎味朱古力 唯有繼續放係美股
我本身係bct,如果我追蹤恆指,
假設聽日大升,我今日4點前轉去恆指基金,咁又食唔食到?
後日大跌,又轉番保本。得唔得?
都係個句,基金唔係即日定偠,仲要等幾日交易,你你唔會追得切
*即日定價
以我所知T+2先完成轉換下係做唔到你個玩法
你要咁玩,麻煩你去香討MPF 個炒炒炒度,同埋要轉用宏利
佢地有方法做到日日轉黎轉去

不過呢期佢地個個都坐撚曬貨係度喊緊
根本就要搞返隻亞太/亞洲ex支那同臭港先揀得落手,當然現實中冇一間基金公司會咁夠薑
我地係咪未關心宏利MPF退休收益基金11月點派息?
AIA 嗰隻亞洲好似無支那同港女
舊公司用緊永明 新公司可以揀BCT,,中銀保誠,恒生智選同信安 轉成間好
舊公司用緊永明 新公司可以揀BCT,,中銀保誠,恒生智選同信安 轉間好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞