MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
平管理費
自願性 扣稅呀
計埋手續費管理費應該BCT最抵玩?感謝樓主,你已經好有心機整
你可以計下強積金比voo多出既年費vs你扣既稅

你會計到你幾多歲買先開始抵
圖呢
AIA 美洲基金只可以睇半年圖,以往所有record都唔可以作準
因為佢係上年年中踢走左南美部份,之後表現就好撚貼SPY
嗱...大貓北美追蹤個管理費係MPF 投資北美市場裡面算最平,收你0.80%,但呢期開支好似去到0.82%

而BCT 就要收0.99%,要睇你資產值睇下有冇管理費回贈

如果係開額外自願性供款戶口既就2間冇咩差別,因為BCT對額外自願性供款既用戶一開波就有回贈,實收0.79%,同大貓睇齊
DLLM
我100% 恆指基金
跌100點就無 $10000
升600點就加返 $30000
咁撚9既 ?
請教大神,公務員plan BCT同支銀分別0.6%同0.8%管理費,100%買北美股票嘅話支銀值唔值比多個0.2%?同埋有一大舊錢係垃圾永明到想整合落新戶口到,應該用咩策略以免影響月供成本?唔該!
嗱....以支銀(簡易)同BCT基金選擇比較同表現,的確支銀係比較出色,尤其係支銀都唔錯既指蹤追踨基金同埋佢係支那股票選股方面係冇其他公司咁閪。不過如何係只係投資北美市場,我個人對BCT隻美國股票興趣大過支銀果隻,因為始終係市場上唯一一隻有溝到QQQ落去既老強基金,我覺得回報同風險係成正比的。

你轉錢都係一筆過咁轉,大概要3個星期處理,最保守處理方法係你怕出事就先轉落保守基守鎖定profile, 轉到新果度都係用保守基金,再分段將資產變返股票基金,咁你輸既時間值只係由你今日轉落保守基金,因為你已經鎖定左你個利潤,當然人係貪心,如果突然市場極速回調升返10%,人既心理係會覺得頂心頂肺,呢個風險你要自己承受返的
你跌左幾多個100點呀
早2日恆指跌100點呀 1日計呀
可惜上積金局網佢好似未有咩數據表現睇到……

咁又想問覺得好唔好係大貓開個戶口for永明舊錢(有約十萬),因為睇呢度被動基金好似大貓最好?定直接整合去bct/支銀就算?同埋分階段變返股票基金個下有無建議每幾耐轉走幾多%?
有冇人知hsbc更改投資設定會唔會有手續費?係唔係一個月內任轉都得?
十萬唔係話多,分2-3次將資金投入返市場咪得
基本上係永明收購返黎既孤兒仔計劃
國際股票交左比富達去RUN, 管理費高達1.97% (但係富達mpf 同類基金只係收1.49%濕腳食水都好撚深)
希望永盲有當客係乞衣咁比些少管理費回贈你,否則長遠同食屎冇分別
核心la
公司用緊宏利 北美50% 歐洲 50% 考慮要不要將歐洲50% 轉其他 例如香港
有個跟開我強積金的 Agent 叫我轉香港
歐洲股市好似最近跌左好多 睇吓需不需要轉
主要睇歐洲的情況再決定要不要轉香港
不過我唔知道而家歐洲的情況 所以先煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞