MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
原來係咁, 一直忽略左呢part
多謝兩位巴打
病貓自選美國股票成為歷史lu
唔使比人再問「自選」係咪即係有得自己揀....
但同時冇左佢本身既特色

而家美股個形勢就變到咁:-
萬全 - 即係富蘭克林美國機會基金
宏利就繼續主動式基金管理
AIA美洲基金 - 21年6月後即係買SPY
病貓第日改叫北美追蹤同支銀就係玩富時MPF 北美指數
BCT下星期出果隻就睇介紹就玩SPY+QQQ,不過分佈未明
永盲彩虹果隻智障新基金就玩美國搭香港,慢撚到積金局批左成個月都未對外正式公報
我一直持有自選美股
不過月頭搞多左一個BCT 戶口,實戰試埋佢隻新基金
自選美股改名only?
持股成份不變?
會有明顯唔同~首先係首10大冇左廢老巴郡
另外會夾多5%加拿大股落去
bct隻美股基金唔係下星期先出咩,咁快有得俾你揀定?
開定戶口泊左資金係保守基金~
下星期就調倉開車
有興趣但唔敢亂轉住,驚轉嗰下升市就蝕,請問你轉戶口過錢搞咗幾耐?
好似2個星期多d ~小注黎姐,我將本身應該由賤永盲個供款戶口半自由行D 錢射左去bct之嘛
如果係後生 (仲要供>30年)

我唔明點解唔係100%美股
用時間黎灘勻風險
風險min 回報max
唔美股都應該係環球股票 (係正常果款環球股票,唔撚係mpf 果堆史前「增長」字眼既垃圾基金)。不過講真,去到今時今日仲買港股mpf既人真係扺死扺輸錢的
true ,all in 美實冇死
支那擺明唔會再有運行,ex哂支股、港股、亞洲、債券後,餘下選擇其實已經唔多
想問下 MPF買美股
係咪會由HKD轉USD再幫我買美股
如果我再轉保守
佢會賣走美股轉保守
係咪會再由USD轉HKD再買保守
即係每次轉倉都要硬食一次匯率?
唔通用港幣買到美股?
因為香港有隻2834
想知香港MPF美股係行類似2834既方式定直接USD美股
https://www.mpfa.org.hk/info-centre/publications/mpfa-articles/2020_11_1_c

積金局呢段文章應該可以解答到你個問題
thx
我就係想要呢個
其實SPY定係富時北美指數表現好啲?

不過AIA收費咁貴 應該就點都輸蝕
而家最平應該係hsbc北美追蹤0.08%--aia美洲基金0.97%-- bct美國股票0.99%--支銀北美 1.04%
, 相對係強積金平台上係比較平
但AIA係買SPY 係唔係正路同表現好過富時北美指數?
AIA仲有咩可以比你揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞