LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
無嘢了 check到了 halo true嚟
現成之後咪又要自己adjust過keyset
hot swap 手腳快半個鐘就裝好

真係唔得就TB加錢叫客服裝哩
其實我無諗過diy 因為無研究
係度搵緊有冇現成買

TB 我應該search 咩關鍵字眼
或者 有冇現成 無線貨推介
搵熱拔插鍵盤會有
我買咗三個 $200~800 PCB+ 外殼
全部都有啲零零碎碎問題

一個有藍牙 有線 84鍵 散件要全部自己安裝$200 +
藍牙唔可以熄機 插電池就長期用住
定位板冇螺絲固定 安裝勁麻煩要插定幾粒switches上去先插到PCB 如果唔係衛星軸安裝唔到
三文治結構嘈到仆街
好似冇內置記憶體 設定完拎去第二部機就變咗預設

一個三模 2.4Ghz 藍牙 有線 68鍵 $300+
呢個叫做乜都有 吸音海綿都放埋入去 現成一個淨係要插軸+keycap 可以加錢叫佢做 仲要有RGB
衛星軸毛刺勁多 要自己打磨 唔係會刮到仆街 不過有pre luded
但係佢個設定軟件竟然係唔支援windows 10
改唔到FN+? 任何功能 你用過嗰個軟件就用唔到F1-F12 淨係可以用預設

一個三模 2.4Ghz 藍牙 有線 三件式 $800 分開左右手同埋numpad(佢係偷用人哋羅技unifying)
焊接問題上一個post問過 PCB有一粒鍵應該係有啲問題 時得時唔得 重新焊接過好多次
可能係我手氣差 QC唔好
衛星軸毛刺勁多 要自己打磨 唔係會刮到仆街 +1

因為呢個係完全佢哋自己設計
軟件就冇乜問題 有內置記憶體
求助各位大佬
想問下有咩升級路向可以諗下
宜家spec:
Keychron K2 + Holy Panda(yok holy panda + halo true/clear + sprit 63.5 S)
想留switch 換曬全部..
原本想換gmmk pro + 大陸閒魚入手ENJOYPBT KURO / SHIRO 或者
CRP R3 6001

但好似個個都話gmmk pro 好撚伏...
如果預算成set 3K-4K 有冇75% 好推介

遲下仲想整多SET返工用 但full size

就係filco靜音紅軸
介紹完畢
自己動手 豐衣足食
你想知啲咩先? filco來來去去就係有線/無線full size/tkl 唔同色同正刻側刻 實際手感係一鳩樣 按需購買就得
有無人試過換Topre 彈弓
想試下買啲10g返嚟試下淋GG嘅手感
唔好意思 新手想問下有冇師兄知呢兩條link嘅kbd67 lite r2係幾時到?
https://kbdfans.com/collections/new-arrival/products/in-stock-r2-kbd67-lite-mechanical-keyboard-diy-kit#
https://divinikey.com/products/kbdfans-kbd67-lite-mechanical-keyboard-diy-kit
見kbdfans個網到寫係多左出黎 但要27號先有得㩒
但divinikey依家就有得㩒
你唔問間公司既
Topre 最影響 key press weight係個dome
條conical spring唔關事的
人地都話要現成你係咁推hotswap為乜
btw現成30-40真係無見過 最細好似都係60
因為冇 所以咪焗推
30-40本來就要大量自定工作
而且TB有加錢代組服務

當一件野冇 咪用相近產品再加額外服務去解決問題
依加咪用加錢去解決問題
係囉
唔好幫襯香港代組 記住搵淘寶
利害了我的國 刷一波6 牛逼
邊度買有咩分別
有幾千budget 咪可以搵人整
老老實實香港地有幾多人肯比二千丶三千買個鍵盤?
一千好多就牙痛咁聲 又要過海關
1000蚊基本service fee一定走唔甩 仲要未包料

2-8 weeks $300 Keyboard assembly
14 days $600 Keyboard assembly
Urgent Depends
其他服務每粒計錢

要訂已經唔係現成
事實人地做到一星期內出貨唔洗加錢

睇錢做人啫 唔洗下下起哂鋼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞