LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
有咩 睇哂10幾頁都無
淘寶個價會幫你lube軸lube stab?淘寶會幫你check qc?
香港代組係貴吖 但係可以避好多新手會中嘅濕鳩嘢
為咗慳啲錢搵淘寶代組 到頭嚟咪好似電競扑咁晒錢買垃圾仲要冇仇報

不過你有樣野講得號中 百貨應百客
真係睇budget,手緊咪玩現成
玩custom食屎食到舔舔脷之餘,仲要大大聲周圍講合理化呢個行為
然後仲要閹割自己體驗俾tb代組,無論成品、手工定過程都係低階,咁玩返現成唔好?
一分錢一分貨,呢啲講求細節、最影響體驗嘅嘢你都可以馬虎,真係以小見大
Lavender, Banana Split同alpaca點揀好
Banana split聲會低沉少少
Lav同alpaca係會clacky D

但係放咩扑都會有影響
走啦 講TB阻人搵食
扑即係咩意思唔好意思ching我新手。

如果係指潤滑嗰D我諗住全部lubed and filmed 感覺原廠D聲太脆
屌佢哋真係勁難揀但試軸又唔一定有佢哋
新手明明有機會成為貴價貨客仔
但呢度啲風氣先斬開你十八碌
窮撚免問

呢到冇五丶六千 冇資格玩custom 即使你自己裝

你哋班和尚慢慢分個杯咁細碗嘅粥
我明你地玩開客制機械鍵盤對手感 聲音等等各方面的追求

但你地個要求人地一入黎就掉低買高級品 旗艦品的金錢
連入門產品 新手試玩產品 存在價值都唔知係乜

明明啲嘢可以循序漸進 玩開有要求自然會幫襯你哋啲舖頭 工作室
可能你哋真係蝕晒本賺唔到錢 飢喝到陣味出晒嚟好撚核突

根本同音響產品一樣
入門產品一定最多人買 試得出有分別有追求嘅一定會買啲貴嘢 根本就唔需要你哋擔心啲渣野唔得
因為佢哋會知

好坦白講呢到大部份都係相關行業營業者
有啲已經直接承認

呢度個氣氛
好明顯唔係純粹真心想推廣呢一種文化個一種感覺

簡單講句$2000樓下 就買工廠生產貨
有五六千蚊就一定要幫襯香港嘅舖頭 比佢哋賺錢

已經睇唔出你哋用嘅字眼係純粹對高品質嘅追求
而係滿口銅臭味
其實,玩得custom都係想體驗唔係marginally好過現成,而係at least要好好多
好多人都未跳得出個價格枷鎖,認為1500買鍵盤已經係極限
你介紹人入坑,原意係好,但方向係唔係好值得商榷

※ 閹割custom體驗,big leap in price for marginal improvement
想推人入坑,你教人肯最平路線,ok
但連客製靈魂 - keyboard tuning都要閹割走,咁個user experience去咗邊?
你話平啲,可以平幾多?
當係
tofu 600
垃圾軸*60 = 400-500
衞星軸 = 130
垃圾clone keycap = 400-500
大陸代組 = 500(實有200純solder,唉,我當係HK代組一半,連埋半吊子switch lubing)
拍爛檔唔計你運費

我計曬最平都要近2000,點樣平?
2000買個偽custom返嚟,個體驗隨時差過1500買個K95
即係你覺得佢會再入坑深啲嘅原因就係因為你推介咗呢個「抵玩」嘅custom?

你講話呢度無人推平價custom,sorry
真係好多人都仲係玩緊Tofu / kbdfans67 / GMMK Pro
上得studio分享過體驗過都有唔少係平價custom,學你話齋唔係真係個個都afford都貴嘢,但一樣大把人討論
大家係討論點樣再improve個體驗、點樣去再改裝
你呢?淘寶代組囉,馬虎搞掂最應該要花心思個位囉
個個都屌柒你但冇屌過其他講平嘢嘅,你會唔會諗下係唔係真係自己問題?

跟手你又可能話咁人哋要求30、40要現成,但市場冇
推個custom想盡可能平就平
咁又推返去個論點:你想推人入坑
新手明明有機會成為貴價貨客仔

結果就係推人哋去試啲偽custom,隨時可能買個垃圾K95仲開心啲
覺唔覺自己有幾矛盾?
但你地個要求人地一入黎就掉低買高級品 旗艦品的金錢
連入門產品 新手試玩產品 存在價值都唔知係乜

認真睇過頭po係講唔出呢啲説話
新手路線圖都係教人買kbdfans呢啲入門嘢

明明啲嘢可以循序漸進 玩開有要求自然會幫襯你哋啲舖頭 工作室
可能你哋真係蝕晒本賺唔到錢 飢喝到陣味出晒嚟好撚核突

一樣啦,睇過頭po係唔會有呢啲垃圾論點
頭po大把唔同嘅代組師,無論discord, carousell, 定係tg都有介紹唔同嘅本地代組師
點樣工作室蝕錢呀?依家係唔係淨係推過一個代組師呀?你係唔係FF太多呀屌你老母

簡單講句$2000樓下 就買工廠生產貨
有五六千蚊就一定要幫襯香港嘅舖頭 比佢哋賺錢

已經睇唔出你哋用嘅字眼係純粹對高品質嘅追求
而係滿口銅臭味

講真呀,不如你講下你有咩高質貨畀大家開下眼界
至少香港地,講得custom嘅大佬個個都有用心推廣過
無論係第一次鍵聚賊爸share佢嘅珍藏
定係依家studio個個上去share自己嘅收藏,一樣係用力推動緊個圈子
請問你發展咗啲咩,可以區分到你係與別不同,寧舍高質嘅推動師呢?
扑 = board
有幾可新手會買貴野?
also 分你老味咩 本來就唔係咩大路野 有咩好分 我又唔係做生意 無接代組 你唔撐本土 要send上去中國比人砌再senf番落黎我都無咩好講
入門產品我會叫你買nk65
唔係咩淘寶二三百蚊 再加多幾十搵淘寶代組
啱啱先講完新手有機會放低大舊錢買貴野
轉個頭就話我地要人一入黎就掉低買高級品 旗艦品的金錢
比少少consistency 比我睇下好唔好
你屌我無所謂 你屌得中point 唔好前言不對後語得唔得
討論既最低要求都做唔到
再講多句呀
你話冇乜人討論高質嘢
想講返呢個圈,唔畀錢係真係冇討論空間
以前冇頭po、冇studio、冇鍵聚,大家都係自己畀學費去摸索

對高品質嘅追求,原來係去揾淘寶師
對高品質嘅追求,原來係停留喺acrylic stacked / Niz boards

大把人喺度5、6千都係買返嚟自己砌
點樣叫人一定幫襯香港鋪?
我哋一直都係鼓勵叫人自學,如果唔係點解有「業界營業者」會無私咁打個自組全攻略出嚟畀人學?

個頭po就我寫嘅,鍵聚就人哋搞嘅,攻略就「業界營業者」寫嘅,reviews就唔同巴打都有寫嘅,敢問你有幾推動個圈子?
board我仲諗緊想要個藍芽65kit又唔係支那牌子都幾難,mojo65勁啱心水但係支那嘢嚟有手足推fc660c但係我筆直又冇咁多
咪我推你架囉
660c真心好board黎 買完唔使買軸
手足你名唔一樣我唔知吖嘛聽咗一下660c個聲唔係我杯茶可能含淚屌蒜
你上銀城試下先啦
手感一流的
打咁大段野睇得出你都妄想症都幾嚴重

有邊個無做過新手?呢個post行左咁大段路,匯聚咁多前人嘅經驗打個頭po出黎就係唔想其他巴打哂錢行冤枉路。你連閱讀理解搵宗旨都唔識,淨係覺得人人出發點都係逼你俾錢

我好心你追多幾個post,睇下其他人嘅推薦,唔好自己講埋d on9野俾人屌就覺得自己係受害者

呢度有幾多個行業相關者呀?你貼出黎睇下?

咁多巴打咁撚辛苦打頭po開tg group dc group,管理community 你知唔知要幾撚多effort呀?同埋你知唔知呢個post以前係點架屌你老母?追下post啦

哂咁撚多心機推廣鍵圈你唔appreciate 都算,我屌你老母淨係識用自己套淘寶代組井底價值觀睇世界,以為個個都好似你咁撚cheap?

五六千蚊知唔撚知咩黎架?消費卷呀,又用去俾淘寶代組呀?

我真係唔撚知你對眼係咪生喺屎忽,不如喺你個mum’s basement 度行返出玩實,去真正認識下香港鍵圈有咩人、d人放幾多心機有啦,好多都係香港巴打嘅心血結晶黎架,好唔好呀屌你老母
其實 呢度除咗我同thicthock之外 應該係無從業呢一行嘅人出沒 thicthock幾乎無喺度出現過 更惶論參與你judge緊嘅討論風氣 而我都只係答下啲淺顯問題盡量唔參與深入嘅討論以免bias 畢竟呢啲hobby口口相傳嘅口碑都幾有影響力
淨低得閒回應下你嘅ching 相信佢地都非利益相關 單純係理念不同 唔使下下大大頂帽笠落去
都係嗰句
你推淘寶代組嘢分分鐘仲衰過電莖board
(睇個樣你都係推80蚊代組嗰啲㗎啦?)
lube軸又冇 tune stab又冇 又何來手感?
明明呢樣先係custom嘅靈魂所在 平價至gat yellow都要lube先上到cp值神台
純焊軸上pcb嘅「代組」 唔好話入坑啦 趕人走咋吓

同埋冇記錯你唔係第一次被圍屌㗎啦喎……真係冇諗過係你問題?
願意留低一兩千蚊or 更多既人係呢個興趣一向都係食飽飯無屎屙既人,仲將唯一最有意義,就係終於所有parts 到齊可以開工既行為out source 俾一個random 支那仔做,都唔知佢諗咩鳩
係,你講得啱,淘寶野幾百蚊就可以入門
但係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞