LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
想買Tactile switch 現成keyboard,budget around 1000,想問有咩選擇,見現成好似linear 多啲
1k筆直想買隻96%返office用,唯一要求紅軸,如果有得hot swap更好,有冇推介
mk101
有線定無線
最好無線
咁得隻垃圾keychron
有線仲可以係full size filco/leopold
96%已經接近客製先有嘅範圍
啱啱睇youtube仲見有人介紹rk100,係咪都係垃圾嚟?
佢嗰個價位都無得挑剔啲咩
不過如果你真係喺手感上面無咩追求,無妨一試
明白,thx
睇你講緊咩
最靜既keyboard 唔係
最靜既switch 唔係
最靜既cherry 唔係

最靜既現繩stock cherry 應該係
現繩我會建議topre
custom 咪slient alpaca個啲slient jwk
Durock Dolphins switches
keycap 用薄身+輕身更加
https://www.youtube.com/watch?v=NBBQiktOzyc
niz 靜電容
防水版冇鋼板靜d 但手感肉d
FILCO依款用左差唔多六年仲啪啪聲,幾千蚊果然值回票價
點解cherry brown咁差
filco靜音軸得唔同size/顏色揀啫嘛 有咩要推薦 試啱咪買
棍問有冇巴打知 邊度可以現成買到 30%或40%
無線 keyboard?

我見reddit 只係得教人diy
用過其他就知點解
少過60%嘅現貨應該真係極少
我所知就無,多數都係鼓勵你diy
想問點分halo true/clear

用緊隻陳年input club k-type, 唔記得係咩軸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞