LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
上幾個post有話QC參差
收到明白…..
最怕依啲..再研究下先,thanks!
有睇頭po就唔會咁問
請問deskeys既bke dome同keyclack既tactile手感爭得多唔多?
上次係studio試過 iceman個hhkb想整個類似既,見佢係用keyclack既heavy
但係deskeys 70g就見2000fun有現貨
碌fb 見到個廣告好似幾得意
https://www.melgeek.com/pages/Mojo68?fbclid=IwAR18AtIczkyX0QtC0oj6xfjqXWb7vr6EUvFh2_xYR-9Gg-b-Pup-c0WQj68
想問值唔值定係淘寶貨嚟
就咁睇圖好似無乜見佢有寫spec

另外想問如果我真係買嘅話咩軸最輕最淋gg
用咗好多年rf 無玩機械軸,我嘅記憶係去到銀軸出之前
自己換Spring
我用緊msi個隻
隻flico入左水
而家風乾緊 希望冇事
想請教下有冇60%嘅keyboard
我想打落手感好過flico red switch 嘅
有線冇線都得
想知道有咩選擇同大概會係咩budget
拆開左個殼黎吹
我都驚生鏽
買左hyperglide mx black
上reddit 睇d 人話要break in 左先再lube
想問下有無人試過分別大唔大?
電莖階級新手本身有賊船K70 RGB 同 I-rock K71M, 兩隻都茶軸但係打落去發覺K71M (Outemu) 打落實啲有手感過K70 個 (Cherry MX), 後者個手感好鬆散又冇段感, 想問幾個問題
1. I-rock 隻野有個制要大力啲撳先有反應, 已經除過塵, 中途試過拎個泵仔泵完氣入個軸體就會正常一陣...係咪即係粒軸體已經打柴, 因為係台水黎, 香港有冇邊度可以維修?
2. K70 個外觀幾好, 如果要全隻換軸體 (我見幾蚊粒)繼續用是否不智?
3. 想買新Keyboard...主要都係打機多, 想要靜音紅/ 紅軸手感又有RGB同類似K70, K71M 嘅多媒體+滾輪 有冇咩推薦
https://youtu.be/_72cQVOqINI
好似好正,但驚自己用唔慣
break in前後係兩個世界嚟
所以你係想要線性定段落軸
手感好睇自己preference
線性 直上直落好c伏
要拆開用 90% isopropyl 火酒洗乾淨
Bokkey carousell有賣 lube埋
上studio買收唔收消費卷?
屌佢老母
隻HMKB就快delay左一年

有冇現成架
新手用緊drop ctrl keyboard+halo clear
想試下換holy panda
我應該揀drop嘅holy panda定係glorious panda(上油?定未上油版?)?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞