LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
陰公我啱啱先買咗個
仲諗住嚟緊砌
咁都好多人無呢個問題
真係睇彩數
希望你唔中
咁多位清
想問下有冇邊隻啱文書用多啲?

筆直~1500
一定要有num pad 最好係無線
都想貪心可以打下機咁
唔追求RGB (唔識欣賞
軸依方面都想請教下 事關我第一把就係cherry茶軸都覺得幾好打

爬完文好似filco比較適合?

搭單問 賣鍵盤嘅黃店除咗地獄道仲有邊間
新手上路,2500上下嘅budget,
個人優先排行:軸體手感(prefer linear)>=case(鋁)>外觀
想整個75%嘅鍵盤,主要係想compact 一啲同有f 制
睇過有gmmk pro 同ID80
想問下其他Ching 會唔會有咩推薦(可以嘅話唔想group buy)
目前係諗住Id80 加gateron black ink ,鍵帽嘅話唔係太識求推薦啲有性價比嘅(但其實好想要gmk botanical,仲心大心細緊),sa,oem,cherry 都得。
到最後如果75%真係冇咩揀的話,可能會揀返65%
小弟做左好多功課,求各位Ching 指點吓,想砌好耐,過左嗰個年紀完全唔想要RGB
可以考慮埋kbd75v3

keycap嘅話GMK Botanical可以去馬 遲啲想買就唔係呢個價

啱啱domikey出咗cherry profile嘅white on black 都係平平地 但係有人粒keycap d字粗幼有問題 所以可以等佢fix咗先再入手
1) 無線預有延遲 Filco係藍牙 延遲實打唔到機
2) 應該無
完全唔覺 回彈弱到無咁
在35g鍵盤尋求回彈強是否搞錯了甚麼
Lm
買咗隻NiZ 45g

想試吓做啲手工嘢,請問如果再自己lube一次,會唔會有好大分別?應該用邊隻lubricants呢?

謝謝
新手想問想買topre key caps 可以係邊買
而家用緊rf r2 pfu tkl 上網搵左好耐淨係見到kbdfans 有 hhkb layout 既 keycaps 賣 同埋個款都唔係好岩我心水
見有人話可以裝topre to mx 既silder, 但silder 都係冇貨..
有冇邊度可以買到topre key caps / 可以留意幾時有貨? 海外/本地都可以 唔該各位師兄
突然咁多人講Niz搞到想買番隻試吓
唔大分別
niz slider 好似得
再唔係買個rgb rf 拎入面啲slider 可能仲平過novatouch
沙啞feel係咪scratch
205g0 overlube會黏
有冇巴打用過 tab90m 今日去試過 手感唔錯 個layout都幾正
keychrone k4都係類似layout 仲有冇其他選擇
有冇其他選擇
想換Switch,有無ching試過哂呢幾個月最thocky個啲linear?
有無人交流下啲聲同埋用過呢啲軸,我自己買左一推軸去試,不過未到手,想睇下大家意見同埋吹下大家玩咩軸,每隻brand我都買左啲到時睇下用邊隻
My list:
Jwk giant alpaca wild fff durock pom
kailh pro, cream
ttc 愛心,ace
gateron white pro
everglide??? 好似無咩人玩,有無咩switch大家特別鐘意?
cherry black
cherry black世一
cherry black 世一 八搭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞