LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
買得有線 條線係咪都插住架啦 係唔係type C有咩所謂
買條好似magsafe 咁既磁力線 咪解決咗問題
唔好意思 想問下講緊邊款 唔係好明
例子: volta cable

自己搵下有邊隻啱心水 就唔使煩typec 唔typec
之前用開Ducky銀軸手感唔錯 隻手冇咁攰 不過啱啱壞咗
見到師兄嗰post後對靜電容有啲興趣 加上正苦消費卷
想請問用落係唔係比較輕手 比機械軸舒服
因為都比較長時間用(打機/工作$)
依家用緊嗰黑軸後備keyboard 用一陣手指好攰
想搵個case裝住隻realforce 104 hi-pro
各位有冇推介?

定係去鴨街買隻鋁箱算
用耐左就慣
銀同黑是線性 topre是段落 建議試過啱心水先好買

同埋topre, MX 都可以換碗spring swap, 令個觸發力度夾返你自己
leopold 極星係咩型號?邊度有得試?
香港唔會有 得淘佬
同極星mk101點比較? 香港買係咪淨係得呢個型號先有極星軸
未撳過leopold嘅極星軸 客觀因素 leopold鍵帽造工高唔少分 MK101中排因為northfacing同厚鍵帽有些微撞軸 但極星呢批係人手tune嘅衛星軸 手感好過我撳過嘅leopold 如果你有諗住換keycap就極星 無leopold
ducky one 2 薔薇好靚,邊度買到?
新手想用正苦消費劵平平地買個試用下 筆直八百內
然後見到#1個牌子推薦 因為唔想用中資所以想買ducky
但係我去佢官網睇 係寫「機械鍵盤」
係因為for台灣人真係解mechanical keyboard 定係都係魚目混珠嘅?
然後請問有咩型號推薦?
prefer 80% size/唔需要任何花臣野/最好唔好太嘈
頭先路過屋企附近賣電腦周邊嘅試左陣+問左店員
佢建議紅/茶軸 想問各位認唔認同定係另有睇法?
香港有得賣嘅網店好似就係2000fun?
mistel
660c/hhkb有人整藍芽kit賣
Ducky有機械鍵盤 你用英文睇就唔怕解錯

建議你試真先好買 因為ducky one 2 個膠殼幾難拆 唔易換軸
台灣代購
我用佢英文官網揀mechanical keyboard
入面有顯示ducky one 2 series 所以成個系列應該就無錯?
幾鍾意one 2 black/blue LED TKL
有無推介邊間香港non-blue嘅網店/實體店有得買
同埋係咩情況下要拆膠殼換軸
你想換軸可以拆開甩焊換

不過揀啱咪遲啲先換咁解
點解我需要換軸
好易用壞 定係有機會用落覺得唔順手所以自己換?
如果係後者我應該頂硬上算睇落咁大工程
香港TKL得RGB 同埋藍燈款都係歷史文物級數
要換軸買prebuild嚟做咩 俾你換都係得三腳
要換軸就唔會買呢啲 嘥氣
如果筆直許可leopold會好過ducky 我覺得而家cherry prebuild top notch應該係varmilo 不過係中資 varmilo>Leopold>>filco>>>ducky
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞