LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
差衛星軸 計埋落switch度
如果你個budget,現繩會輕鬆啲
700kit+軸caps 出黎如果你肯花心機係可以好過現繩
但係700$board值唔值咁多心機真係睇你

藍芽custom選擇唔多 仲要咁平應該係gk64xs之流
咁真係要多幾倍心機
好kit同柒kit分別咪係好同壞
你柒kit 要多好多心機去mod先可能同到人地好kit唔mod既效果
而且砌個陣好多not user friendly既情況會出現
例如gmmk pro
首先多謝你咁有心機答我, 但仲有問題
700 花心機 <-- 冇乜所謂 反正我唔急 慢慢做 當試多樣野; 結果可能冇現成咁好, 但都可能好過現成, 後者會滿足
順帶一題用緊HyperX Alloy Elite RGB red, 禁落去淋滋滋, 好唔爽
gmmk pro <-- 都好貴下 咁都仲要唔user friendly
kit mod 效果 <-- 依到唔係幾明, 例如有咩可以mod d出來??
外殼可以靜音mod,除雜音空腔聲(入foam,
pcb同定位板有deep聲mod(search tape mod, pe foam)
衛星軸都有mod去除雜音.
普通軸就可以上lube去雜音同潤滑,換彈弓,上film去穩定/改聲 etc.

主要都係針對手感同聲去做調教,咁靚kit做少啲已經可以好好聲

gmmk pro已經係外國入門kit, 再要平就係kbd, IDbao 同ymdk個啲
iRock K71r 普通入門級係咪都ok 想搵一款係有倉頡碼
RAMA WORKS隻KATE keycap
Fc98m幾時先有貨…
加多幾舊水買fc660 好正
Tactile switch 唔好用c茶
過來人

有冇巴打用過佢嚟清理鍵盤?
ching冷靜下 keyboard 唔使wd40
無用過唔知
但建議跟置頂List包無死
想問下而家HHKB 邊到有得試下?
有無巴打用過韓國geonworks d keyboard?
諗緊join 唔join 黎緊F2 84
唔小心請keyboard飲咗啖啤酒,唔知有冇漏落PCB板
各位Ching 想請問吓ikbc w2100 好唔好
budget唔多 1000 樓下
geon papa梗係join
巴打另外想搭單問下cyberboard 同space65 係咪垃圾
如果只講外型我幾中意cyberpunk vibe
不過見d 評價好似麻麻

如果你要rgb佢地咪普普

兩個公司做法比較仆街姐
一個坐地起價(老細自稱要帶頭炒)
另一個明明係廣東公司但係要blm
thanks 巴打
我都係見支那studio 即刻卻步
估唔到背後仲有d 閪野

咁有無咩studio 係品質保證?
我之前睇中隻fuji 又係支那
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞