LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
見大家一般都係討論linear或者tactile 好少講clicky, 係咪有咩特別原因?
小弟淘左個大陸唔知咩牌子嘅青同茶返黎玩, 覺得個茶無乜feel, 想知係咪同cherry mx 同topre 茶差好遠?
主要係個人喜好啫
仲有clicky畀人感覺太嘈
公司唔多適合用咁
所以少人講啲
巴打id係咩,有野想問你
osu Id? 唔想自爆
係到問啦
喺公司照用clicky
老闆覺得我成日好落力做嘢

試下玩下凱華box啲clicky軸,同🍒嗰啲好唔同
追左post聽落自己切有lube 好似同買現成差好遠,但係冇試過感受唔到個差距,現成係咪得topre 嗰啲可以有得比?如果嫌topre 太貴,現成比較貼近自己lube嗰啲睇介紹係咪mk101?
就算同cherry個機制唔同 都係故意製造塑料噪音
好多moding都係去mute 膠雜音
而clicky咁啱就調轉黎
topre現成同人手lube topre分別更加大
mk101 with極星既話,可以咁講既最少lube多到水浸
因為MX compatible 既clicky得BOX軸合格 選擇少所以講得少

頂級clicky軸而家停晒產了
八年前買既corsair終於收皮
想換翻一個好既機械keyboard
睇完頭post發現宜家仲有電容軸先係攻頂之選?
filco係咪都out了?以前一直諗住等呢個corsair壞左就買佢
你地覺得使唔使擔心drop holy panda嘅QC, 我見drop ok多review話QC唔掂
我問studio佢係early batch所以答我唔到

研究緊買drop invry定係yok holy panda
filco現成嚟講都ok budget唔太多上唔到custom可以睇下
但係我見隻mk101好似得一黄色配白色, 隻色唔太啱我口味, 想問問自組嘅話有冇啲入門少少嘅keyboard kit, 諗住大概~2000 budget, 不過唔想太嘈, 廢事公司用俾人屌
頭po有寫
我見有隻tofu65好似幾多人用
個plate 如果想靜啲係應該揀邊隻物料brass/ aluminum / polycarbonate?
睇過忘記咗
咁我plan zykos
PC會靜啲 不過睇軸多啲
zykos 仲貴啵 最好試下鍾唔鍾意先買
plan姐
應該會等marshmallow/新軸返貨玩住先
想問下呢到d 巴打有幾多個會break in 左d switch 先lube?
如果會又用咩方法?
我上reddit 睇見有人用lube station 手動
有人用break in machine
我諗過放stock落hotswap board 用一個月
但又未必break in 得平均
你地又點睇?
最近先開始研究,發現成個youtube 一講prebuilt全部清一色都係介紹淘寶牌子(特別96%layout)
咩keychron Epomaker IQUnix Royal Kludge呢堆,大陸造機械鍵盤真係咁強?
價錢問題
淨係講德國製keycap 1000$一set膠
外國佬都屌貴

個個電莖選手wannabe 都budget 300$
世界工廠一定贏架啵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞