LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
Future 原來咁貴
LCSC仲貴過mouser
之前買過d 零件mouser貴20-30%

但運費都唔平
買咗0頭brush
lube咗30%啲聲好唔even
個D制特別細聲
買00頭再試下
我依家嫌個pental 0頭太大
啲畫筆0/00quality應該會好好多
冇諗到lube啲上嚟原來咁仔細
早知唔貪平
其實我個人唔太建議用0或者00號筆lube軸
如果附近有模型鋪,可以試下搵雙星(田宮)面相筆小
支筆個大細lube軸係好fit,大概50蚊支
一定好用過水彩筆
知唔知荃灣有冇
我本身打算一陣去中南廣場買~40蚊支個啲00號
我google咗面相筆個樣
睇落差唔多
其實分別係邊
基本上好多模型鋪都有
荃灣我唔熟答唔到你
個分別就係模型筆無水彩筆咁容易化開,壽命長
同埋佢個大細經過實驗,係同swtich個slider一樣size
上油都方便D
仲有pcb同plate都要平
都係holee/espi 算數
search咗陣
好似荃灣好似冇
打咗去間黃店問話冇
我見模型post faq都係推貂毛筆
我search面相筆都係出中南廣場result
睇你咁講個支筆要求係唔會化開姐
咁應該唔難搵
依家未有嘢買,不過係收到 email 通知話以後冇得無條件免費送上門有啲 sad 啫
尼龍合成毛都得,
主要揀for油彩果d, 唔好用水彩果d, 軟得滯

我用韓國(大陸牌子?)華虹牌356細勾線線/面相筆
摺筆黎, 鐘意佢夠短身,
同埋唔用可以cap返實個蓋唔好俾佢入塵
#1 lube spring oil, #2 油slider同stem岩岩好好
買咗純貂鼠毛
冇乜所謂的, 你用得到(覺得好用)就ok
我一開始用25蚊有100支果種畫指甲用嘅勾線筆黎lube添
不過lube 100粒要換幾支之嘛, lube到甩毛/開叉乜都有
有無平價黑/紅軸鍵盤介紹 想有rgb
純粹打LOL 單人RPG GAME
仲有想無線
大家之前kbdfans係用咩shipping
印象中好似有人話過係順豐
但我今次係FedEx
亦都冇俾身份証
同埋我英文打地址
15usd shipping好撚貴
fedex
入錯post
我買av3比左90usd shipping
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞