LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
keycap 有冇
想問下switch film 成日合埋個下移位可以點解決?
用緊 tx films
所以我薄薄地抹一下就算
啱啱買左個Leopoldo keyboard ,想問有冇好啲ge usb cable 推介下
想問下有段落感嘅茶軸 現成有冇邊個抵玩?
rncables
睇pin再問過
冇,你可以攞一粒做實驗
喺apply塊film上去之前,喺film嗰度點一下膠水囉
sorry

budget 800左右
現成 有線
prefer 87鍵 (不過104都得)
想有段落感 又唔想太大聲 所以諗緊茶軸
不過見po 頭話cherry 茶狗也不屌
所以想問下有冇其他選擇
mk101 極星紫
去2kf試下mk101,鍾意就可以扑槌
唔鍾意就唯有睇下你想點
平幾百就ikbc,加幾百就leopold/filco

段落感endgame好多人都覺得係topre,你有興趣可以試下
有明顯段落感,而且中你個critieria:相對較靜
realforce/leopold (地獄道可以試)
niz/vamilo(2kf可以試)
唔該晒巴打
好詳細
想問問
如果想要個鍵盤平時for打字/ps5 chat, 有咩型號可以一次過連哂2邊? 上網見到g613好似得但唔肯定。。。

利申:電腦白痴
咩叫一次過連曬兩邊?
新手前幾日第一次砌board 砌左隻kbd67 lite R2 有d問題想請教ching們
第一次lube同film switches 仲有holee mod左stabs
1.揀左gateron yellow ks3(全black housing) 因為上youtube見人話係咁多 隻yellow 入面算最順 最緊要又平
但lube同film完之後發覺好似聽落 好似仲係有d scratchy
想問下會唔會係lube嘅技巧上面有問題?
lube嘅方法我係跟呢條片https://www.youtube.com/watch?v=l8cogVsCmfo&t
2. 同埋唔知係因為我holee mod d膠布痴得柒定點 除左spacebar之外 enter, backspace同左shift㩒落去都feel/聽到有d卡卡地

同埋另外想問下lube完嘅switch/holee mod完嘅stabs有冇網上面d人講ge break in period

Lube: krytox 205g0
Film: Deskeys
stabs: kbd67 lite R2 自帶stabs
應該買milky top (ks3x47)
also 仲有少少scratch係正常 呢d唔係最top tier 既switch唔會做到buttery smooth
你需要既係kvm switch 得即刻跛啲moon先有
包wire就聽過話有break in
你放條wire入個窿嗰陣使唔使好大力先塞得入
唔該ching
但如果換switch 換POM linear如何?
(見2kfun有 可以用消費券 )
唔洗好大力 正常力度
因為唔係用好厚嘅膠布

https://vala.supply/products/paragon
有冇人都有興趣?
打算之後配Alpaca Linears
唔使換
gateron本身正常switch黎
我建議你換spring好過
如果Spring嘅話建議轉咩
G pro 用咗3年
開始double click + 啲掣神神地
有時click shift掣冇反應
係咪冇救了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞