LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
想問下邊隻linear switch夠軟, 對手指極低負擔, 又有返咁上下build quality? 未買到board但想買定switch過下手癮先

利申: 用緊corsair話係cherry mx red, 但想要再軟啲
slider 冇
cherry silver ?
新手睇完想買隻FILCO鍵盤 想換左啲鍵帽顏色佢 有冇講咩鍵帽牌子好同係咪所有鍵帽都啱配入去?
返工唔好用銀軸
觸發太短 細細力hi下已經輸入咗
Jwk系列仲有C3 banana split同tangerine
同埋thicthock marshmallow, konpeitou
Jwk仲有cannonkeys出既seal同lavender
Novelkey NK cream (夾tangerine整creamsicle超正)

自己偏好順滑+長stem, 又爽手又觸底快
所以鐘意durock piano pom同konpeitou同creamsicle(其實最正係creamsicle, 但懶整)
聲黎講alpaca 最thock, 其次marshmallow, 3係banana split
明明都係jwk, 都有noticeable分別
軟即係輕身彈弓?
可以自己換彈弓既
但mx軸stock多數最少50幾g 至60g起跳

Stock乜都唔搞既, 最輕應該係TTC金粉軸, 37g
打字正常都唔應該對手指有咩負擔,如果你cherry red都覺得太硬,其他地方可能出左問題

Cherry red 55g咁上下,再落就niz應該會方便d,ttc都得,建議你試哂先
家用, 返工用laptop keyboard
應該暫時未會去到自己換彈弓呢個level
依加又唔算有問題嘅, 不過我平時打字鍾意盡量用最細力但又啱啱好觸發到嘅力度hi落去, 所以想睇下有冇更加輕鬆嘅switch
見你地講cherry mx black世一
又見到bokkey有賣Hyperglide Black, 價錢好似好抵玩, 心動

JWK switch係咪要group buy先有
金粉,gateron white pro呢
好似唔錯, 買幾粒玩下先
係咪姐係Gateron clear?
Get clear 金粉都得

如果要原廠銀軸要買rgb版 個造工好啲
OK 唔該晒咁多位巴打
我再研究下cherry silver, 金粉同gateron clear
自己換彈弓咪得
jwk 係工廠嚟
jwk switch泛指呢間廠做嘅switch 好多都係in-stock
0經驗怕換完變垃圾.. 所以想買啲現成嘅同類軸比較下先
咩都好,試左先,其他人講咩都假
Linear switch 唔開蓋就咁用factory lube(所謂廠潤)既出品都係差少少(例如tangerine/banana split)
多數呢d軸現成咁用係係可以接受既, 但一定係未到佢最好聲同最好手感既程度
所以有d軸係會直接出no lube版(例如durock piano pom)for你自己搞

人手lube+film(即係潤滑同加軸間紙)d軸, 係玩custom keyboard一個好core既升級手段
你見youtube都有好多比較lube同唔lube既board聲
仲有海量教學
咁開得蓋, 換埋彈弓就係好簡單既事
用switch opener 開蓋好少會出問題, 多數係合埋蓋果下出事, 新手期我都整壞過幾粒

多數最後大家問題都係用咩switch, 呢個軸用咩lube潤軸, 用咩film, 同用咩彈弓(觸發/到底既壓力克數, 長度, etc)

不過lube switch真係要用好撚多時間.....
唔係,有隻新的,加長彈弓好似有,g叫白pro應該。

clear我用左做wasd一年唔係好鐘意,無彈力聲唔好好散,wobble正常,金粉會好好多應該,仲有隻咩ttc快銀好似都ok不過全部都pre lube無得自己玩
我唔見thic thocc 有marshmallow 所以咁問
我再睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞