LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike

支就Matrix啦 支圈龍頭 外國都有mid-high tier level
最少佢finish,ano同QC都係GOD tier (真A stock)

外國認作者啦Geon gok ai03
仲有投資產品tgr kc
樹脂 artisan keycap可唔可用酒精抹
上網睇到都有唔少人話cherry mx紅 qc品質差

想問下 係咪kb發燒友先會feel到/介意 定一般用家都最好唔好揀佢?
想問下新keyboard個R制有時reg唔到,
係hotswap插得唔好, 定係keyboard問題
如果我keep住撳係冇問題(rrrrrrrrrrr)
隔一段時間撳就有可能會冇反應(__rrrrrr), 頭一兩下冇野, 撳多幾下有R
試過重新插過個switch, 冇事幾日又復發
cherry 問題唔係QC差,mig佢好好㗎啦,係個mold問題,搞到佢天生刮
一般用家買現繩選擇唔多 如果價錢合適照買啦

不過現繩唔諗住custom會推薦用ttc/sp star個啲軸既board多啲 有廠潤
好多年無再入黎, 請問ducky kb9008 shine 想換keycap
有無介紹, 用左可能有8,9年了,仲係原裝帽最近想換 重新番黎學下野 有無可能5,6百蚊搞到 (不用透光)同埋高度係唔係跟番OEM 就得唔知古董仲有無人識
定其實係個軸壞定我自己lube得唔好
直接學砌board仲好玩
maybe socket problem?
有機會係軸入面塊鐵片變左形
最簡單既troubleshoot方法係換粒新軸/同其他位交換粒軸,睇下仲會唔會出現
本身980 layout既因為用料多
一般都會貴啲(正如TKL都會貴啲)
不過佢係kbdfans (有時ok但有時會出垃圾, 但勝在出貨快,通常半年內就收到)
所以$325usd呢個價位算係正常 可以入

不過Ching有啲位要留意返
早幾日kbdfans自己放左條odin既sound test片
佢無落foam 聽落幾hollow下
依家段片已經remove左
佢黎緊應該會搵streamer/youtuber 去拍build stream/review
你可以等埋再決定都未遲
我有用呢枝洗pcb
唔該晒巴打
吓佢有include foam點解要唔落
cherry profile search hammerworks CRP
再平啲咪mistel(oem profile)
兩款都係pbt
今日執左套番黎 但係個space bar 唔岩位 灰撚左 同埋想問下num pad 最頂個排 要點搞用番原裝?
冇問題啦
利申未試過
你set cap 冇嗰個高度 可以買多套有1800 layout support 嘅set
foam bad
好冇狗衝RAMA WORKS套KATE先,但佢又講到可以出其他色咁
未必好用
中意beige color既就買9月既dcs 9009啦
DCS 9009嗰隻beige唔太啱我
之前見佢啲render出嚟嘅圖有款係珍珠白咁嘅色,但佢隻soya又唔似嗰款
我再睇定啲先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞