LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
改下少少顏色咁就 350-400usd
買完唔覺
你預大約500usd左右
但如果呢個價 or below買到嘅話,真係可以當係endgame退坑
vega係咪無出紅色?見polaris隻紅配金好靚,但係想要arrow key
無~
可以另外買細keypad + arrow keys
小弟budget 2000
想搵隻100% clicky 非支那牌+軸嘅現成keyboard

原先睇完po頭再加之前做嘅research已經大致鎖定咗filco
不過都仲係有啲嘢想釐清番
費事再心大心細
又或者睇下會唔會有啲自己冇留意到嘅選擇
希望各位巴打能夠幫一幫小弟

1. 如果以現成又非支那軸來講係咪得cherry可以選擇?
以我認知嘅支那軸有ttc kailh gateron outemu
雖然我都唔知cherry而家係咪依然德國製造
但起碼都叫做德國牌子

2. 如果手感來講 clicky軸係咪abs keycap會好過pbt keycap?
kbd67 lite咁就賣晒
新手第一次玩 總算叫買左
其實就算係filco定hhkb都好,零件如PCB、膠原材料都係大陸嚟
冇記錯filco assembly好似都係大陸
你真係精神潔癖咁嚴重嘅話,最接近唔經大陸嘅現成係hhkb
不過按你要求,filco可能係唯一選擇

1、係,cherry都仲係德國製,但佢其實係美國牌子,只係間廠喺德國
2、ABS手感應該好啲,除非你手汗多,同埋鍾意沉實少少嘅手感,otherwise ABS吧

題外話,真係想脱支,現成鍵盤入邊係近乎無可能,除非你自己再私底下改裝同換parts,如果唔係都係有大陸嘅影子
就算係客製,要完全脱支都講緊隨時要成6000+
另外,如果你係要玩clicky,個人覺得係唔係cherry以外嘅牌子都唔重要;本身clicky選擇都唔多
你唔介意既話 入隻model M好過買filco

第一 無一隻現成clicky軸可以同buckling spring鬥

第二 IBM 係美國廠 零件無source 中國 組裝就美國 墨西哥 愛爾蘭 好安全

第三 doubleshot ABS 厚身襟用

如果買既話唯一要注意係要買bolt/screw mod咗既
各位ching點睇GMMK Pro

另外想問下如果想自己砌 75/ 96% keyboard嘅話要hotswappable + bluetooth/2.4ghz usb wireless會唔會做到?現成嘅話又有咩揀
首先多謝巴打reply
我想再問下filco應該揀咩model好
主要見到有majestouch同convertible
已知一個有線 一個有線無線都得
一個keycap粒開始掣舊啲 一個新啲
但唔係幾知手感上會唔會有分別
個iqunix A80 兩日就到咗
仲快過2000fun個開軸器返貨
佢stabs有lube,真係爽過冇lube好多
我想換keycaps, 想問下擔唔擔心整走costar stabs啲lube
如果會就等lube到先換
佢套pbt啲字有啲唔齊
pbt上有少少凹凸
我部電話唔係好影到
?制夾硬勉強睇到
好似痴mon貼啲氣泡咁
繼續用打油gmk好過
個iqunix A80 兩日就到咗
仲快過2000fun個開軸器返貨
佢stabs有lube,真係爽過冇lube好多
我想換keycaps, 想問下擔唔擔心整走costar stabs啲lube
如果會就等lube到先換
佢套pbt啲字有啲唔齊
pbt上有少少凹凸
我部電話唔係好影到
?制夾硬勉強睇到
好似痴mon貼啲氣泡咁
繼續用打油gmk好過
[img]https://na.cx/i/iLHFMFn.jpg[/mg]

nvm, upload圖compression整走咗個凹凸
手感上分別唔會好大
但一般都係建議有線而唔係無線
無線犧牲嘅嘢太多,換嚟嘅只係marginal advantages (對我而言)
potential lag input / limited choices / battery life, etc.

除非你真係對desk setup嘅整潔程度係極高
要求完全無線,如果唔係個人覺得有線會好啲
有冇人lube會用支super lube
唔好做傻事
咁我都係乖乖地用205g
膠原材料最大供應商係美國同台灣
不過pcb真係避唔到
想問下依家想買隻Realforce 完夢既話係咪淘寶最方便?
屌砌好咗隻whale 75,跟住先發現個spacebar啲出咗事,有rattle
都唔知係唔係條wire 有事
明明睇好咗條wire係平,落足曬lube同試咗下啲係冇事先焊
第一次用C3 stabilizer,想問下係唔係都有D伏? (除咗spacebar,其他都冇事)
頭盔:下面個故仔講緊係V1,聽聞之後改良咗,不過我都無再買

好耐之前佢啱啱出果陣
見有唔同色都幾靚,仲話改過模同市面上啲stab唔同
就同幾個谷友夾夾埋埋買咗二十幾套
當我哋好開心收到,一齊試吓嘅時候
發覺佢v1嘅stab係上咗去唔識落返嚟,會卡住咗

我買果六套唔同色嘅C3 Stab V1就放到而家
我實際都係用開有線
之所以考慮緊主要在於價錢
例如有線同無線都係爭兩舊水
感覺上似乎抵啲
不過上網search過下見到可能影響咗配重繼而影響手感之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞