LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
犀利
個oled係顯示啲咩?
caps lock同num lock
搵點show做typing bongo cat或者自護logo
屈機,自己寫VIA定handwire?
github有qmk logo editor
respect
手感唔一樣, 你呢個係條stem長少少, 會早d觸底
聲唔夠alpaca thock
不過我都推薦durock pom, 夠長早觸底好手感又平
PLA定ABS?
durock pom偏clacky多
Abs
Ching好屈
100% fill?
個底板厚度去到咁上下會沉啲啲聲
同埋可以試吓貼3M墊腳貼 可以吸好多震動

螺絲位係咪都要自己加工?
屋企用入門機好多嘢做唔到 精準度唔夠
基本上我寧願印細少少自己鑽大佢

佢揀果3樣都知佢想要thocky
就冇特別推介呢款
(要thock仲可以考慮marshmallow, 不過未必有玩貨, 而alpaca係有現貨)
但呢款係好野黎, 長pom stem

另外jwk軸film用deskey最thock
lm 教學
apex keycap
ching 好撚勁
想搵一款for腳膠嘅keyboard
有冇推薦🙏🏻
用咩底板
咩腳膠
[新手] 想買人生第一隻65%custom keyboard. Budget 300usd (唔包switch, keycap). 之前見到 Element G67 (錯過咗個GB), Mode 65 (小小過咗budget). 最後見到Alexa (只219usd). Alexa Ok嗎? 好少可見到 gasket + 全鋁賣咁平
對上個Phantom,出自同一個vendor,有唔少圈中巴打報告佢哋個Unit有明顯瑕疵
可能真係一分錢一分貨,呢層就要睇你想要咩質素嘅kit

真係想要正嘅可以考慮下等Vega大貨出嘅時候(好似八、九月)去二手市場睇下,因為應該都多人連包裝都未拆就放賣,睇下釣唔釣到靚價嘅Vega囉
加多少少mode65
請問大概幾錢?上官網搵唔到價錢. 二手美金大約幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞