LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
Ching,其實你搞撚清楚咩叫maker,咩叫custom未

啫係如果你要平,今日你擺低35蚊我
我用10蚊買隻二手剪線keyboard,拆咗張PCB出嚟,順便廢物利用埋啲stab
之後用10蚊配返啲高特青,按照你嘅邏輯最後都係拆機貨
再用10蚊買套淘寶abs keycap,啲包裝盒唔好dunp,我砌埋個case出嚟
最後俾多5蚊我買條type-c線駁落張PCB度

一隻“Custom”大功告成!

睇完唔好笑
自己追返post,呢啲board我真係砌過
唔撚使叉撚住我,屌你老母
我出現喺呢個post嗰陣你仲喺你老母個閪度

但事實就係呢啲board除咗自己拎嚟打飛機之外,你要我拎隻送俾frd我都唔好意思

maker係用有限嘅資源整到一隻可以用嘅keyboard出嚟

完成嗰吓好撚滿足,但係人都知隻board係為挑戰而挑戰,呢種精神值得respect

但係custom完全就係兩回事,玩custom最起碼都1500起跳,點解?
因為市面上一隻最貴嘅mass production board都係差唔多一隻價錢
少過呢個budget點解要買custom,好撚得閒做maker?
開開心心買隻現成board唔好? 又有保養又唔使自己砌

喺相對多嘅資源入面,去選擇性價比高嘅零件進行搭配,再調試到最佳狀態

呢個先叫custom

至於你指責有人喺呢度搵錢,啫係你平時用愛發電食空氣
其實人哋為個community付出咁多,俾佢哋賺少少錢有咩問題
君子愛財,取之有道,又唔係偷呃拐騙搶,你估真係好多錢

麻煩你講嘢之前用吓你個豬閪腦諗撚清楚,香港成個community活躍嘅加加埋埋得嘅幾十條友,每個人嘔三五千蚊出嚟都係得嗰十幾廿皮,賺乜撚嘢?

瞓撚醒未?

利申 本土keyboard developer
唔好意思 問一個問題搞到咁大嘅討論

其實我就係搵唔到呢類 先入嚟問

類似呢個key 數 無線就係我需要

但薄掣驚打字打到手痛

所以最後入嚟問

如果有人砌 質素好 貴d 我都無咩問題嘅

但主要係我唔識,不如我買番呢款算
睇咗個lube guide, 但都想問清楚
新手係咪買Krytox GPL 205 G0 + 機械鍵盤開軸器3合1套裝就ok
我見2kf兩樣都有
其實如果係新手
我比較建議你買tribosys 3204, 佢比205g0容易清潔,lube錯咗都可以救翻。

開軸器基本上必買,另外可以考慮買埋上油筆同埋上油板。上油筆可以去模型鋪買支雙星面相筆(小),如果去開深水埗可以去福利模型睇吓有冇。上油板可以幫你上油上得舒服啲,不過唔係人人鐘意用,你可以睇下自己有冇需要先買。
如果我唔怕奶野, 曬時間, 係咪買krytox好啲
我自己覺得係 一步到位
同埋lube 個時落少d
如果感覺唔夠可以隨時再加
但相反落太多就好難unlube
我自己都係新手
覺得買埋lube station 同switch slider pen 方便好多
講左咁耐都係未上過studio?
同一款軸唔同weight既彈弓都有
樓上鋪會有lavender會有Neapolitan ice cream?

成日問人點解起曬鋼,因為你識一半就係到亂教人 咩都叫人上tb買代組,咁玩「自組」黎jm9??
你指條usb coil cable?
要平
本土可以搵rncable
tb可以搵geekcable
要貴
Cablelab uk
其實有既 呢啲size 最緊要係有人出pcb
How to Lube MX Style Switches
https://youtu.be/usNx1_d0HbQ
1:49

How to Lube and Tune Stabilizers
https://www.youtube.com/watch?v=44Wv4OGdmu4&ab_channel=TaehaTypes
建議都係3204

205g0太「杰」我自己lube都會再加105溝稀少少

新手3204點都唔會衰得去邊
https://shop.custommk.com/products/genesis-5x4-macro-pad-white-black

有啲咁既嘢 當然料可以tb買 不過建議焊/軸都係自己黎 tb手工就真係
我就係睇完依兩條片
另外再問下意見穩陣啲
我唔問就唔會有人建議考慮上油筆同3204
睇睇先 唔該巴打
睇你喜好 我個人覺得3204/3203 上完好似冇lube過咁
不過205g0要小心 唔少心上多左粒軸一開始會比較痴手
已經落咗205g0同開軸器order
個開軸器要訂
205g0難用冇乜所謂嘅, 過程嚟
學習精神
少少少少慢慢加就ok,我都係205g0開始
佩服巴打咁有恆心,俾人圍屌完都仲肯貼返d人地已經google過/頭po有嘅野出黎
https://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/comments/f3jwu9/gk21s_gk21_review_hotswap_rgb_bluetooth_51/
GK21

"垃圾級別的產品"要唔要自己選擇
24鍵
單手鍵盤
自行編程鍵盤
設計師鍵盤
自定義宏
Remember less is more
你漏左 ”搵淘寶代組”
咁重要既益新手點可以唔提
Lubed and filmed黎講, 我覺得alpaca v2最thock
Banana split 稍為thock過同樣出品人(c3 equalz)既tangerine, 但唔夠alpaca thock
Lavender 個聲係最難descibe, deep但對比另外兩個係細聲d冇咁響, 矇d
要thocky既我推durock pom
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞