LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(36N) | 頭Post V2.2 | 鍵圈交流日你去咗未?

1001 回覆
13 Like 11 Dislike
唔過一千都係買現成啦 唔好嘥錢買垃圾
呢度窮撚免問
但你呢個價錢係未包軸同keycap?
不過買最雞嘅兩舊水都搞得掂
我見已經有人賣緊 都好似幾不錯咁
唔該巴打
另外個隻就我仲未見到有人賣.. 唔知價 如果唔貴真係會屌落去
想問下點睇我對kb一知半解所以想問清楚
https://iqunix.store/collections/best-seller/products/iqunix-a80-wireless-mechanical-keyboard-with-triple-mode-connection
review個part睇咗1分鐘就想去馬,因為75%款+design唔錯
https://www.youtube.com/watch?v=cVvE7fKwrBs
我本身有個filco fullsize 同埋用緊vortex race 3 + gmk keycaps
兩個都係cherry red因為方便打機
條片話gateron red係好過cherry因為聲,手感等等,
我對kb係幾年前認知, cherry軸一定最好, 係咪已經過時

打完段野先見到個tier list, 原來cherry變咗垃圾
應該揀gateron?
想試g red/ c blue/g blue, 青應該好撚嘈

我對kb睇法係J手感同聲,
佢靚PBT caps我唔擔心手感, 有乜事咪上drops買多套靚caps
聲方面佢啲大key咁實聲係咪因為lube咗, 我依家個vortex個spacebar好大stablizer金屬聲
我唔lube switch係咪會差好遠

最後QC問題,
我睇咗tier list criteria, 入門玩下係咪唔到我理
塊PCB一般怕唔怕QC差?
filco個類就冇聽過會壞, 電莖kb聽講成日一年就壞keys

之前望過GMMK pro, Taeha Types話入門ok,
但係聽曬佢成段野佢言下之意應該最多7分

唔該曬
見你做咗咁多功課,感動
所以我都認真啲答你

應該揀gateron?
想試g red/ c blue/g blue, 青應該好撚嘈

可以上去studio / 2kf試下,客製軸就studio多啲可以試到,2kf就畀你試得嘅多數都可以買埋

聲方面佢啲大key咁實聲係咪因為lube咗, 我依家個vortex個spacebar好大stablizer金屬聲
我唔lube switch係咪會差好遠

spacebar有rattle聲係因為冇lube/mod過啲mods嘅stabilizers
正常自己砌會做埋呢個步驟,所以冇雜聲係基本
lube switch係砌扑基本要做嘅嘢,當然可以唔做
但體驗真係差好撚遠,無論手感定聲都係

塊PCB一般怕唔怕QC差?

除非係好雞嘅廠,如果唔係都ok

之前望過GMMK pro, Taeha Types話入門ok,
但係聽曬佢成段野佢言下之意應該最多7分

睇你budget,佢個價係無得再要求啲咩
但overall package,站立喺自組個眼界去睇,係垃圾嚟
望多兩望原來IQUNIX係大陸野
其實玩kb係咪好難避
無得避

除非你無限金錢
靚唔靚自己話事,唔好人哋覺得靚所以你覺得靚

GS呢間正常信譽良好
質素中規中矩,你鍾意咪去馬
我係驚質素唔掂
Reddit有啲人就係話啲螺絲唔啱位
仲有批貨唔記得左落order整
我想等vega 再出
不過唔知幾時先有
等下囉,出大貨實大把人拆到未拆就放
都係呢兩個月嘅事啫
gateron zealpc 同gateron 係咪唔同?
我tier list唔見gateron red/brown, 淨係見到zealpc tactile/linear
定係未試

同埋依家2kf咁好有得試軸
少少唔同,彈弓

2kf多唔多軸試我唔肯定,因為我都好耐冇去過
但studio就應該最齊
post頭個HJ2Q Studio?
kb野我之前淨係識魔鬼sir
唔該哂 巴打
我tb 問過幾間都收600up

我再研究吓
其實我最想要numpad size 大少少 多numpad 6至8粒掣果種單手wireless
直接搵數字鍵盤已經有
21鍵 多4粒
再搵吓應該會有
真係要買嘅建議你買佢哋自己設計嘅
至少軟件方面會穩定好多

佢哋好多舖頭叫乜乜乜外設(外置設備)Peripheral Devices
我哋講應該用返「周邊裝置」可能會比較好啲
呢類型舖頭通常都係普通商店類型

你入咗喺間舖通常都係賣死個幾款PCB 套件之類
冇乜花巧嘢嗰啲
通常都係自己設計不過你最好自己問下
唔保證品質好唔好 純粹係硬件軟件係佢哋設計問佢哋起碼識回應你 普通舖頭你同喺豐澤買嘢冇分別

我上面講嘅價錢剩係得PCB 配埋一個好普通嘅膠外殼

如果有埋switches keycap
基本上五六百走唔甩
一定唔會夠樓上鋪多
基本上佢哋網站有貨嘅都會有
有一個幾十粒按鈕嘅試軸盤
唔會有啲用唔同彈簧的軸
最多就係原裝鍵盤

純粹係比普通買電腦配件嘅舖頭多少少嘢可以試
有嘅 但扁掣 有d 卻步 但應該迫住用
新手第一次玩solder
黎緊會焊隻godspeed75
想問下各位巴打有無咩tips 或者咩地方要注意?
正係係reddit 同youtube 睇過下人地點焊
https://docs.keeb.io/soldering-tools/#soldering-iron
已經差唔多買齊呢條link d 野
會用hakko fx888d 同63/37
諗住試下焊下d 舊滑鼠練習下
驚唔識焊 damage 左塊board

另外想問問tx springs 14mm 同16mm 同stock 有咩分別?
係會影響手感定聲音?
Thanks
我見到都係機械式鍵盤
或者你搜尋多幾次機械式鍵盤
train下個搜尋器 或者撳幾次機械鍵盤嘅收藏
咁佢會主力彈出嚟
真係驚可以去鴨寮街買 練習用嘅PCB
華輝有 幾十蚊左右

16mm 14mm長啲個行程會短返少少
16mm 按落去感覺會硬硬小小 回彈會快少少
space bar 用45g 覺得回彈唔夠力嘅話又想整體感覺差唔多 用16mm回彈會好少少 但個力度差唔多
用緊隻leopold(mini usb)想換做果d彈弓線 有冇話邊隻好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞