(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區113新手問嘢請睇#1

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
就係佢data 唔夠, 亦估唔到user 做緊咩workout 先會要人揀好個mode 減少誤差
咁佢個algorithm 評估出嚟嘅誤差先冇咁大

如果你覺得一直都錯得離譜, 可以reset fitness calibration data
次次操腳都計我6-800大卡
但實際上研究話重訓一個鐘最多用到2-300大卡
所以我話佢唔準
唔關佢用咩mode事 講緊佢計算方法唔準 仲差好遠
因為佢係主要用心跳做標準 唔同mode都只係算式上補正
佢條formula有問題 你點reset calibrate佢條數都唔會變啱
不過我唔反對拎個數字嚟做參考 例如睇返自己每次操果時強度嘅趨勢果啲
但如果係用佢果啲卡路里數字嚟計應攝取嘅熱量
真係完全不可
簡單講 aw用嚟度心跳 計步數 好好用
但所有卡路里有關嘅都係睇下就算了
大家有食咩supplement
比個fd叫食肌酸 但未食過
你講重訓操腳呢啲相對discrete 同做下停下嘅workout 係或者誤差好大
或者試下做完一組pause workout, 唔好計埋休息時間落去

我都同意有誤差, 不過AW已經相對細
熱量消耗:
步行的熱量消耗:「Apple」Watch Series 4(GPS)(#2)的偏差最小(約8%)。
跑步的熱量消耗:「Suunto」9(#2)的表現最好,偏差只有2%。
踏單車的熱量消耗:「小米」Amazfit Bip(運動手錶青春版)(#10)和Mi Band 3(小米手環3)(#19)、「MyKronoz」ZeRound2(#17)準確度低,偏差高達87%或88%。
日常生活熱量消耗:「Suunto」9(#9)和「MyKronoz」ZeRound2(#17)的偏差都在10%內。

https://shopsmart.consumer.org.hk/shopsmart/index.php/Shopping/viewReport?module=1&first_cate_id=20600&product_id=159&attribute_id=3&report_id=206
當然, 呢條link 冇講重訓workout 嘅消耗
香港邊到有得買squat shoes?
喺重訓方面aw誤差仲係好大
增肌減重講緊每日差100-200大卡已經有明顯分別
增肌減脂最重要都係睇住自己身形調整 而唔係望住啲數字
我希望第一個問果位ching唔係咁啦
但我身邊真係有幾個fd係會睇住隻錶見到消耗大左就覺得自己有quota可以食多啲咁
有無人去過fit24 而家好似多左分店
fit24係p記集團
Reebok
如果只食蛋白既話,咁多位師兄一日會食幾多隻蛋
試吓單邊row用tempo數好秒數,
有啲人單邊動作會因為右手勁啲做得好標準,
到左手走咗form自己都唔為意。
各位巴打堅持左幾耐先去到自己理想身型

我自己已經練左三年有多,係做inbody見到肌肉量有上升

照鏡真係睇唔出有好大差別

外表大概由排骨瘦尻變成街邊搬貨嘅mk仔咁
有冇相做比較?想睇下操左3年係去到咩程度
1隻蛋蛋連黃大約30g 有6g protein 其他自己計
睇佢張相側臉起晒角,素顏樣似乎唔撚掂果隻!
相信同化妝後完全兩個樣
係到屌哂霸住張bench又唔係做個d 仆街

Bench少要等下好正常
但d仆街明知有人等都施施然玩電話
做一set坐幾分鐘禁電話多過做
等到好燥
叫佢share啦
通常呢啲都會大條道理講 我做緊 仲有幾set
照叫
咁即係你仲未夠大隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞