(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區113新手問嘢請睇#1

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
發覺唔對路
成間館好似邪教咁 行入去果刻就覺得唔對路啦
Squat bench deadlift are the best core exercise ever
又講bro野撚鳩人
完全封鎖左
佢年中都撚唔少人
唔會
跳上去囉
原來2021仲有人講緊蛋白粉要操後飲
聽講聽講 係完場開mic叫人去痾 痾完DHL送去驗
年年都有新手
年年都有on9
網上資訊又多又有fake news
冇辦法啦
2046都會有人講
慢慢黎啦, 健身係要慢慢培養成為興趣
強迫自己日日運動+strict diet緊係減得快架但唔現實lor
其他巴打做到只係因為佢地比你更享受呢樣野換返黎既成果
有聲
左右背唔平均可以點解救
練果陣都覺得右背會pump啲
加返個單邊row動作
用洗潔精洗
用左半年既myprotein送既膠樽都仲未有味
之前有用開啞鈴row 兩邊row既訓練量差唔多 但就唔知點解左背會寧舍弱雞
努力緊多謝巴打
今日踩左陣單車
想請問如果長期有 calories deficit eg -300 kCal per day
唔係靠節食而係靠workout 製造嘅deficit 再配合到balanced nutrition intake (let’s say 有營養師跟同餐單)
1. 係咪體脂率就一定會減到個位數同零 如果唔係 咁個阻力位係咩?

2. 如果keep 住有以上calories deficit, 個人會點?體脂減晒再減肌肉體重一直下降?

Btw 以前中學時期有高瘦嘅同學體脂率係好低 低到部機會出error or under 5% 而個中學生係冇workout concept 嘅
操到有啲鴛鴦膊點搞好左手中膊唔夠右邊拋
或者試下做幾下tempo warmup
mmc諗住左邊用多啲力
好 試下
多謝ching
要食夠protein 真係好難
可唔可以講多少少
1. 前題係你Keep住真係cal deficit有-300, 因為你身體卡路里消耗係dynamic
你肌肉少左, 卡路里消耗又會少左
你長期食唔夠, 身體散熱又會少左
去到接近個位數體脂果陣你唔會再靠果D濕尻網上tdee計數機架啦
日日磅, mon住你體重有冇跌, 一個星期都唔跌就再食少D, 你如果唔係PRO, 係唔會知道自己cal deficit有幾多

2. 體脂唔會減晒.....你得返3%就差唔多冇命咁濟
肌肉消耗就一定, 低體脂仲要食唔夠果陣你會失眠, 可能會心情唔好, 冇力
成日占寒占凍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞