(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區113新手問嘢請睇#1

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
奶粉
唔操腳 唔識教人拉背
仲好意思叫自己做教授
關於2. 巴打好pro
我睇過一個美國二戰時期人體實驗一堆志願者intake 1500KCal/day 但逼佢地跑幾十KM/day 去到3k+ kCal consumption
唔少人都逼到paranoid 有入咗精神病院嘅有自由活動時間去餐廳睇人食嘢同大鬧浪費食物嘅食客

最後confirm 下個concept, 我其實係咪可以當body fat 係energy reservoir / bank, 衹要恆常保持calories deficit 佢會不停drain 最終可以至少減到挨近個位數可?
唔係咁計架 脂肪有好多用途 荷爾蒙分泌 細胞renew嗰堆 唔係淨係得你個肚腩嗰啲皮下脂肪先叫脂肪我建議你做下research 讀多啲書先問問題 唔係棧俾人笑
睇下kofgym訪問大手基 佢隻手咁大就係因為喺力威7年都冇人識教佢拉背 食哂落二頭 所以咁撚大
有咩難度 食夠carbs先難
多謝解答
我都係想近個位數 (~10) 唔係話要去到零冇咁極端嘅
好大機會係你左背mmc唔夠強,仲未識點樣最有效發力,搞到個左背事倍功半

條女仲唔肯面對現實,仲喺度自我麻醉
你個進度點追呀,要停操幾耐先追到
舉重會矮 打籃球會高都有人講緊啦
po張咁嘅相做底係想show背?
係實至名歸嘅冠軍背
想問咁多位師兄
其實踩機消耗幾多卡路里係咪基本上睇心率同時間就得, 假設大家都係140 heart rate x 30 mins, 係咪樓梯機同單車機都係減咁多的
唔係
因為我今日踩左樓梯機15分鐘, 平均心率140, 佢就寫我已經消耗左300卡左右, 我驚個數字唔係咁準想問條數大約點計的
可能人地low carb食多少少healthy fat
無腦既先可以去到零
睇佢啲相cut到扁晒
好撚小圈子
一定唔準 全部高估左
佢用身高 體重 年齡 性別 心跳 嚟計出嚟
操一個鐘腳最多都係燒2-300大卡 但aw show出嚟係6-700
新手唔需要太care macro ratio,基本上只要deficit加resistance training就會body recom
你apple watch 揀咗"踩左樓梯機" workout 都仲會show 6, 700?
唔關咩mode事
佢所有呢啲計卡路里都唔會準
我講操腳只係其中一個例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞