完sem之後嘅目標得1個!就係減肥

979 回覆
28 Like 124 Dislike
我是健身教練 自己都鐘意幫人減肥幾有成功感所以想分享下比你 等你唔好整到自己身體差曬 見到你飲食好明顯營養唔夠 時間愈長會愈難瘦的 同你會好快放棄因為每日都餓住個身體

多謝c打咁詳細嘅回覆睇得出你真係好有心機去減肥。我依家先53level
我平均心跳率係130-135左右,反而有時會低過120,尤其係做啲我覺得比較輕鬆嘅動作
我決定一陣試吓用你嘅方法!等我結果!

有好多動作我都未解鎖到啊,所以都要慢慢搵其他代替吓。我連續抬腿呢個動作,頭係唔會掂地同埋隻腳會伸直晒咁上下擺,所以做完呢個都好痛
多謝巴打
Ringfit攻略
建議你唔好一開始就食咁少 因為身體適應咗之後 你就要食得更加低卡路里/做運動先可以減到肥 易反彈! 每星期check吓體重 再慢慢調節個calorie intake / cardio 例如見體重冇乜點變就減低少少calorie intake 主要cut 碳水同脂肪嘅intake

同埋ringfit顯示嘅卡路里消耗唔準 唔好太依賴 一陣因為咁食多咗就晒心機

最後就係唔好減太快 一星期大概減0.5-1% 體重就好
絲打加油
玩ringfit嘅最大原則係開心玩
唔好比太大壓力自己~
始終係隻game
如果嗰日狀態唔錯就可以挑戰自己
狀態麻麻地就玩啲輕鬆嘅招
最緊要有一直堅持玩

我仲記得我一開始平板支撐5下就搞唔掂
到宜家做到120下都仲有力
呢種成功感真係好爽㗎
希望你都可以堅持落去!

早餐
黑麥麵包 1塊 香蕉一條
蛋白粉+脫脂奶

午餐
生菜半棵
2條雞柳

下午茶
7仔生果杯

晚餐
泰國嘢

運動量!心跳第一次過150,多謝上面c打嘅意見!
建議唔好再飲代餐奶昔去減肥啦
諗辦法去解決問題 定一句無辦法然後繼續行多幾條冤枉路辛苦啲 搞到自己好似做左好多野咁

你諗你啦
其實有咩唔好
我買左好多好多包
第一 代餐奶昔會令到你既nutrition schedule無咩彈性
假設你每日三餐既 佢會fix死左你某一餐既卡路里同埋macro nutrition 變相限制埋你其餘兩餐既計劃
舉個例子 我唔知你食緊邊隻啦
但時下既代餐奶昔好多都標榜住自己low fat 咁就變相你其餘兩餐可能要攝取返多啲 (healthy) fat 但我驟眼咁睇見你其他餐都好似無咩點攝取到fat 對你既減肥效果同健康都唔係咁好
更差既係 依啲代餐產品可能連最重要既protein都唔多 依層你可能要睇清楚包裝上寫既nutrition facts

第二 let’s say啲代餐奶昔有哂你需要既macro 佢都唔會俾到天然食物入面既抗氧化成分同埋植物營養素你 所以我點都會叫我啲學生盡量由食物入手 唔好太依賴supplements

另外 我個人既感受會係固體食物既飽肚感會大啲同埋持久啲 不過依點因人而異

我認為你應該係要搵一個可以consistent既diet
一黎代餐產品都幾貴 二黎因為如果你唔係真心鐘意食緊既野 時間耐左你一定會有一種impulse好想瘋狂cheat meal 然後又陷入內疚當中
假設你係問心鐘意既 但你係咪可以long term都係咁樣diet? 因為diet應該係一個long term plan而唔係short term
絲打做得好好

一齊努力呀

運動:
行路11000步
泰拳
個捲餅邊到買
ok入面買
24蚊好似
小小意見 小心沙律同捲餅啲汁 都幾多糖分下 加油!
多謝c打提點!
嗰個卷餅入面冇汁!所以應該放心食,我見佢卡路里嗰啲都唔係好高!
沙律嗰度我會以後都唔落汁咁食之前都會落半包做調味。同埋都好多謝你上面解答咗我代餐嘅問題啊,不過因為我而家加埋買咗成50包所以我諗可能趕翻工嗰陣就烚一隻蛋,再食佢!

早餐 代餐奶昔 加 脫脂牛奶

午餐 生菜 雲吞 3粒 米粉 , 凍檸水走甜

下午茶
6點 7仔 糖心蛋 即食雞胸一包 (想講我覺得佢好好食)
7點 protein snack x1

晚餐
住家飯
生菜 雞翼2隻 飯 1/3 碗

運動
行咗11000步
ringfit

我都係用緊ringfit 減肥,但就同絲打你完全唔同
我反而會set咗一系列嘅減肥清單,然後每日都會一定做哂佢,而探險嗰度就有時間先玩
哇c打你都好勤力!set清單望住隻機械人好似好悶咁我中意打下怪獸,同埋拎素材。所以我會玩battle gym mode。

不過自己set嘅話有得做啲未解鎖嘅動作都唔錯,今晚試下先!
早餐 代餐奶昔加脫脂奶,烚蛋
午餐 7仔即食雞胸 (咖哩味)
下午茶 涷檸茶 走甜 去皮豉油雞髀
晚餐 壽司郎
(茄子壽司,蝦壽司,茶碗蒸,蟹肉蟹膏壽司,雞排壽司,白桃芭菲)

運動
行12000步
ringfit
我就係唔鍾意如果玩冒險嘅話,我自己會揀哂啲易做嘅嚟做,咁就冇意義了
再加上,個清單可以揀專減一個位,好似小腹咁
咁樣會減得快好多同個身型靚好多
絲打,一齊加油💪
想知強度你set幾多? 我做30分鐘先消耗80kcal 感覺得好少咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞