完sem之後嘅目標得1個!就係減肥

979 回覆
28 Like 124 Dislike

早餐 : 台灣 一饅頭
午餐: 大快活
下午茶: greek yogurt
晚餐: 代餐奶昔 脫脂奶 烚蛋

運動後: 焙茶拿鐵蛋白粉

運動
9600步
打泰拳
其實我想問呢如果食唔夠佢係消化左肌肉先再到脂肪?
食唔夠嘅話會係運動其間燃燒肌肉

你可以上網睇吓1kg肌肉同1kg脂肪嘅分別

有啲人嘅體重下跌但身形無變 就係咁解

要減肥蛋白質都要食夠
當食唔夠蛋白質

你做運動嗰時俾唔到足夠嘅能量你嘅身體

你嘅身體就會攞最近嘅能量做消耗來支撐你嘅運動量

即係你嘅肌肉

PS:非專業 減肥都要食夠蛋白質

update更況
點解會重咗㗎.
但條腰依家好扁
建議去度個inbody睇睇 似係肌肉量升左 body fat跌左咁
啊,係咪要去醫院check㗎
明明條褲鬆咗點解冇點輕
我仲以為會5字頭
旺角家樂坊15樓有得免費check
check完會知肌肉脂肪有幾多
你d size細左 應該個人firm左 緊實左 望落好睇就ok
體重只係數字
嗰d剩係節食減到瘦嘅人咪又只係skinny fat 肌肉量低
瘦左咪得,重量唔重要
雖然我依兩個禮拜都瘦左3kg 仲要減多10-12kg
減肥仲睇數字
咁胸圍呢?
希望真係有!
加油!
減肥唔減胸
就係要check住睇下有冇減到
咁唔好咩
建議樓主可以睇吓YouTube 啲減肥片 營養學先
有好多resources 可以參考下
例如做運動方面嘅tdee bmr
食嘢方面 蛋白質 碳水嘅比例

依家感覺你乜都唔識 驚你行冤枉路啊
減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)
https://lih.kg/1071429

比你參考吓 (非打手)
話說,呢排我成日都會屙屎,唔知係咪關啲greek yogurt事,臨瞓/一起身都屙,有時仲會肚痛埋
跟住個肚腩扁咗好多,講緊以前可以擠成條車軚出嚟,但依家得翻好少

但有冇人知咁樣係咪好事有時要出街揾廁所好煩

玩玩下switch冇電

外加烚西蘭花一棵,火龍果一個

見到!等我參考下先我都有用嗰個app
就咁睇 條腰好瘦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞