撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
你3.4-3.6M 係9 成完定咩先
4成半至5成
博士求解答
什麼情況先唔計 雙糧花紅嘅收入㗎?thanks
想問下如果出左offer 想申請Appeal 通常等幾耐
同埋會唔會冇左原本個offer

利申:
九成按
Loan size 5.xx m
大貓offer
H+1.33
爆壓測?

間好多巴打都係H+ 1.3-1.32
唔知點解我個offer係H+1.33
綜合火險可以點樣confirm?

聽agent講有,我照tick咗先
銀行收按揭form 係咪會去查,冇話有問題就得
如果ML 扣利息
係咪會令到扣稅額少咗?
會呀,按揭成數要減一成、然後每月供款都要計入新樓壓測、壓力測試要由50/60減至35/45,所以就好難計~
所以最好新樓淨係你自己名做按揭~咁就所有嘢當首次置業做
—小秘書 tg@DrLoanJo
32k儲到180萬
推一下求博士解答
假設到時政策冇變,好大機會都做到,但要行爆壓力測試計法,壓測連加借按揭保費爆到64.4%( 2.5% 30年),壓測65%以下大部份銀行都做到
記住成交前唔好借外債、每月準時還清卡數等等
—小秘書 tg @DrLoanJo
要睇你有幾多首期~我當你850萬借5成,月入要$40300就穩過壓測( 2.5% 30年),雜費總共大約466.4萬( $425萬首期+$318750印花稅+$8.5萬地產佣+$1萬律師費)
1.好嘅banker就會so你或者你可以搵我幫你估價&比較plan
2.如果所有改動都pass左屋宇署&已入則就合法冇問題所以你要問清楚業主同agent~
如果係非法改建,就要博銀行會唔會抽中上門驗樓,不過都建議唔好搏啦
最好係簽臨約加多一項因物業本身問題導致按揭拒批,就唔使撻訂(睇吓業主肯唔肯加依項上去啦)
你好博士

我loan size 5.9m
月入4萬8 穩定收入 有稅單 無分期
爆壓測 如果無擔保人 有無機會過到批核?
請問唔穩定收入人士做按揭
係咪多數連8成都做唔到?

可以俾公司信,出糧紀錄,自顧人士mpf (大約6月)
博士你好,我老婆有個表姐最近想買樓,target500萬樓想做九成按揭,我估佢宜家手上有七八十萬左右,佢做護士大概三萬月入,因為入息唔夠過壓測所以想搵我老婆做擔保(固定月入兩萬)。我就唔想老婆幫人擔保但佢同表姐好熟想睇下有無辦法幫到手。
有兩個問題,第一表姊妹係咪唔做得擔保人?上網睇九成按要直系親屬先做得,但表姐可能比aa 老點話做得唔信我地。第二,500萬做九成月供要18xxx,超過左佢入息一半,如果萬一真係做到擔保,擔保人有無野要上身?感謝博士解答🙏🏻
你地本身有無諗住買樓?如果你老婆做咗擔保,第時你地做按揭要睇壓力測試,要去到35/45

利申: 好似係
我本身有層樓供緊,其實打算兩年後轉按俾老婆供,順便將宜家層樓轉出租用,我再買多層自住,所以先唔想佢做擔保。個plan係咁但係唔想講咁多俾表姐知,表姐早幾年知我哋買左樓已經好妒忌,所以宜家儲左舊錢先格硬上車,眼角又高要五球樓如果一定要直系親屬先擔保得就可以大條道理同佢講唔做。
博士你好
想問下如果醫管局員工$55k月薪
6.5m樓 按9成
大機會批到嗎?
謝謝
想問問咁多位師兄,如果已經簽咗正式買賣合約,假設對家佢申請唔到按揭,正常情況下我有權強制要佢繼續進行買賣? 除非佢申請破產,咁我就奈佢唔何??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞