撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
公屋仔見識少 衝出黎柒
果種窮酸味
唔知邊個見識少呢
佢嘅意思係加埋hkmc睇完落嚟之後仲要銀行final check多次,不過可能係你要補件?或者mc judge你?我諗佢係保守同你講要耐啲啫唔使太擔心
—小秘書@DrLoan
通常啲客第一步就會揀回贈多嘅你可以問清楚佢哋ML戶口有咩分別等等detail位
—小秘書@DrLoan
係呀,即是擔保人自僱都只可以按八成
如果差幾千蚊可以試吓行爆壓力測試制,攞啲數字上嚟俾我幫你計吓先啦~連爆壓測都行唔到先加擔保人啦~
至於你收入要計full-time呀,而且一定要有稅單~
—小秘書@DrLoan
Oh sorry ar可以直接tg我、或者個網有電話搵其他同事whatsapp申請
—小秘書@DrLoan
1.你連租約買就最多按5成,交吉買就跟自住按揭成數
2.租金收入要打6-7折計,所以依個情況要加多個借款人先過到壓測
-小秘書@DrLoan
對!新樓想做九按就要等舊樓完全成交先可以上按揭申請
最好嘅時間線當然係唔重疊先簽新樓正約啦,不過如果你急,都可以簽咗先,但最緊要定個成交期係要夠新樓搞按揭的。例如一月舊樓交樓、三月新樓成交、中間兩個月時間就預做新樓按揭
—小秘書@DrLoan
冇問題啦!不過提提你按揭成數超過八成,就只會計底薪同每月固定津貼,ot、dirty team等等都唔可以計。如果你八萬蚊淨係底薪、首置、冇外債、tu 紀錄良好就穩過啦
—小秘書@DrLoan
想問load size <4m, 最近做到嘅offer 大約係幾多?
見有朋友高按揭出租 銀行其實係咪唔會點check
博士
有冇建議做7成半定8成?因為首期可以比到7成半
優惠上有冇咩分別?
其實你可以諗同搭輕鐵一樣,正常唔會點check,但捉到未罸錢
不過出租捉到係call loan
博士你好!
問過銀行,入息過7萬借到 720萬,但loan size 過 833-900萬要借720就要問 approval, 可能8成
首期大約170萬,如果target 返 833 萬以上既樓唔批720萬loan 機會大唔大?
咩approval?mc?唔係借6成以上就要咩
要,但職員咁講同埋833-900個保費唔同,可能有啲原因,職員最後建議我833樓下

謝謝
信用卡有幾筆分期同埋每月有finance charge,我已經一炮過還哂,仲會唔會影響我借貸?
tu被錢任睇
想問下想買618萬樓, 月入33k, 女友26k做按揭擔保人, 但有半層樓有名供緊5k, 我最多可以借幾多?

利申:新手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞