撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike

自僱人士,想問下成數問題
弱智都買到樓
想問咩叫後備擔保人?🤔而家層樓開價$720,如果我做6成按揭可唔可行?🙏🏻🙏🏻
你無得恨架喇
想買10M樓借8成

我有2份工作,一份$39500固定月薪,新入職細公司得2個月糧單同戶口轉帳但無mpf紀錄,另外一份非固定收入$28000有稅單2年

另外一半$22000大公司做左大半年無稅單

請問下依家呢個狀況係咪無可能批到係咪等到細公司做夠1年有埋報稅紀錄會好D?無mpf紀錄係咪唔得,因為細公司老細想將mpf果份直接出埋比我
另外想請問稅單係10月既評稅通知書定係 5 6月既報稅紀錄已經可以
新手一問

樓價589萬,而家月入31500, 每年有2個月花紅,想做6成按揭,批到機會大唔大? 感謝
對,但佢講法有啲兜圈,政策係8-9m樓可以最多借720萬,但只限首置同固定月入、齊糧單稅單、冇外債,若你兩位都符合以上條件,借7.2m壓力測試冇問題
—小秘書@DrLoan
冇報稅一定做唔到高成數,入一舊錢係資產審查方法,最多只可按4成~都有啲細行接受冇稅單,但利息一定會比2.5%高
—小秘書@DrLoan

我人工23k . 冇街數冇擔保冇分期。借到幾多錢。 230萬?

另外有層樓,斷左供。唔睇入息,可以按到樓價幾多成
想問下如果1000萬樓下嘅樓岩岩好按6成要唔比按保
定係按5成9先唔駛按保 thanks
博士 你好
兩公婆每月加埋搵4萬9,固定月薪有糧單
想買7.5M左右既樓,做8成按揭可以嗎?
按揭保險又點計?可以借埋錢黎一次俾哂?
Dr Loan, 想問下本身供緊樓,因有BB想用太太名(首置)買層大d的樓,1000萬想借8成仲有沒可能?

因太太本身人工不高,要用我guarantee, 但我本身供緊樓,會唔會有影響?另外HKMC會唔會話唔批?

定係只要我同我太太入息總和大過壓測計算機(用總貸款額計)就ok? 謝謝!
想問如果平過估價一成到,按揭係咪有機會唔批?
博士 tg咗你
你好 博士
我同另一半而家加埋月入64.3k 上個月加人工前係57.8k 準備買7m既樓 首期大概可以俾1.2m 請問壓測有冇問題呢

但如果另一半簽左臨約後既一個月要轉工(大公司)其實係咪都唔太建議? 因為見個市升緊 再等三個月新工糧單驚個市會再升 請問你有咩建議呢 唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞