撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
博士你好

月入37k(另加不定額花紅), 係一間MNC物流公司做緊
目標睇緊啲6球左右, 接近30年樓齡嘅盤
首期有大約1.5M, 另外已預留(借屋企)5/60萬做稅/佣/裝修雜費
用網上啲按揭計數機, 65%壓測係咪借盡得4.2M?
如果想借到4.5M係咪成數唔高?
呢d google都知啦唔好咁懶
想問如果簽左銀行offer之後,大概幾時上律師樓簽埋剩底既文件?

我律師話一星期前先上去簽,但會唔會有d 遲?
我月入68k,公務員。老公有層樓,都係68k月薪公務員。
想買650萬嘅樓,層樓只會寫我個名。
存咗有1.5M,夠唔夠?係咪借盡都係8成按揭?有無得借多啲?
淨係你一個人買750萬都冇問題啦
差唔多啦,最早都係成交前2 星期到。
表面睇9成都應該冇問題
但係另一半有樓,好似唔可以借盡9成
你用自己一個名買冇問題, 如果自己人工唔夠要用埋老公個名做擔保就唔得
上MC層樓要係自住wor
你要解釋你老公又有層樓到底點住
唔會接受夫妻分開住(好似係) 
屋企人既現契樓
約十年前家母離婚時法庭判左比家母
最近想重按出黎做6成按揭
西亞銀行reject 話因為查冊見到有order
想問其他銀行會唔會做?
最緊田土廳張契搞掂就得啦,我諗係地產漏左update only?
—小秘書@DrLoan
會㗎,轉新工最好就齊三個月新工糧單先上申請,如果太急,又係工接工的話,銀行會睇情況、睇你嘅職業幫你上住申請先,到時再候補糧單~
—小秘書@DrLoan
最遲都早半個月啦,等銀行出Offer letter又幾日至一個星期,再要比時間律師樓做嘢,視乎律師樓手腳快慢,通常至少都要一個星期~如果你太急就拜託律師樓搞快啲~
—小秘書@DrLoan
1.可以,冇文明規限擔保人幾多個
2.可以,你同細佬做業主,爸媽做擔保人
3.冇問題啦,過到壓力測試有突,其實唔使落咁多個擔保人都得,你都係借300萬咋嘛,詳細可以俾啲數字我幫你計下
4.着數?每個人得一個首置名額,用咗就冇~再買第二間樓就要比重稅~我諗得一個着數,就係層樓係你名囉
5.人哋居屋唔係咁易買㗎喎,你買未補地價嗰啲要有綠白資格先得,冇綠白表資格就一係去申請白表先、一係只可以買已補地價嘅居屋。差幾多視乎當時業主買嘅個折扣額
—小秘書@DrLoan
如果稅單同最近三個月人工相近,例如最近加咗人工,就會計最近三個月; 如果差太遠,銀行會視乎情況,最差情況係取低者
—小秘書@DrLoan
冇問題啦,人工咁高過到壓測有突,最緊要穩定月入、齊糧單稅單MPF、冇外債,關係寫未婚夫妻就得~
—小秘書@DrLoan
如果計埋召借按揭保費,淨係計33k人工,剛剛好過到2.5%供款月入比率,但壓力測試爆到70.3%,所以按揭保費折扣會變71折,會有風險,如果職業穩定就有好多我啲客嘅成功例子~
如果想穩過壓力測試,月入$38700就夠所以加細佬就穩陣點~
記得全部都要糧單稅單MPF、冇外債、首置
—小秘書@DrLoan
冇問題,連加借按揭保費,壓力測試只係58.2%過到最緊要一定要穩定月入、齊稅單、冇外債
—小秘書@DrLoan
俾啲證明按保睇,例如你比屋企老人家住,可以交老人家嘅地址證明啊~
—小秘書@DrLoan
會㗎!依個情況建議你直接做轉按清數套現,一來用按揭低息幫你清左高息嘅40萬債、二來套現現金,不過我唔知你樓價幾多,供淨幾錢,幫唔到你計數詳細做法同邊間銀行接受可以TG我
—小秘書@DrLoan
痕生計村屋按揭年期已經比較鬆手
可以tg俾地址我幫你同其他銀行target高啲估價~等你唔使補咁多~
—小秘書@DrLoan
好詳細嘅回覆唔該晒你
仲有少少問題想知

1 如果當年爸爸申請左首置 媽媽有冇得再申請?
前題係我地而家冇物業

2 如果層樓係落媽媽名 我同細佬做擔保人做壓測 我地2個有冇得再一齊申請排公屋?
Cake cake地嘅意思係?唔準時?唔定額?
最緊要你autopay 係寫公司名/salary,每月差唔多時候轉賬,當然你唔好一個月頭一個月中啦,banker要花好多心機幫你解釋的。同埋記得九成按揭只計穩定月入同底薪,搞唔掂可搵我幫你過目下
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞