撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
差成點呀?
—小秘書@DrLoan
DrLoan你好
轉按Case約借335萬(around樓價75%)

想知轉按可唔可以拉返長30年,同埋本身係A銀行按揭有按揭保險,轉會係咪要買多份?
如果呢個case轉按大約回幾多
應該最低I個種。
屋企人想買樓落我名
但我驚我會拖累按揭
新按保 唔計罰息期因素
係咪可以轉按做返新按保 變返三十年
但唔可以cash out?
想問銀行話approve咗之後仲有咩搞?
你比幾多首期出黎呀師兄
佣或花紅 要兩年平均 唔洗諗計入入息
可以甩 到你人工加左 或者搵到第二個人做就得
唔會影響
簽fac letter 比律師搞 完
多謝回覆,
想再問下如果我供完,3年後做按,
去銀行做按會唔會受.
定係要搵財仔?
係咪confirm letter?
我簽咗
撈按揭 要點入行 好搵嗎?
唔該曬Ching!

另外想問下,如果層樓銀行估價不足,係咪無論如何都唔會借得足?

啲AA成日拍曬心口話實借到,又話咩可以叫銀行整高個估價,又話到時可以用交易價計按揭
一般差5%內好似ok 你問下銀行先
博士你好 我同另一半月入底薪穩定有65k左右
想買8M樓 做9成按 首期120萬左右
壓力測試過唔過到?🙏🏻
Hello博士:

我有層樓,1200萬買,借左50%,供30年,已經供左3年。
而家我想用阿媽名義買多層1100萬既樓,我阿媽無做野,由我做按揭借錢買,都係供30年咁計,咁我入息要幾多先夠過壓測呢?
我想了解下成條數係點計。。

謝謝!
博士請問我宜家同老婆剛買左層樓600萬,9成按揭,我月入40000,老婆38000,層樓寫佢名,我做擔保,如果3年後我再儲到120萬現金,用我名買,最多買到幾多錢既樓?
等律師搞 完
Yes 如果升市當中 都會有估唔足情況
3-5%都可以叫到
有白痴野想問係咪都可以tg
H+1.3 P-2.5 回贈1%
依家係咪都係咁嘅plan?
假設之前諗住慳稅,叫公司出8000蚊糧,今年新稅季開始出返正常底薪3萬
+佣金,如果下年新稅季先諗住買樓 ,600萬內,2成首期
預左要加擔保人,想問下有無咩位置要注意啊
唔該曬巴打
假設之前諗住慳稅,叫公司出8000蚊糧,今年新稅季開始出返正常底薪3萬
+佣金,如果下年新稅季先諗住買樓 ,600萬內,2成首期
預左要加擔保人,擔保人月入26000固定
想問下有無咩位置要注意啊
唔該曬巴打
博士 你好
早兩年前買左樓花 而且上左發展商會 供兩年
今年10月夠兩年 但係仲未交到樓
咁層樓就係我另一半名 我做擔保人 樓價就大約6.1M左右
另一半月入20k 穩定職業 稅單糧單樣樣齊
我就35k 但係我係工程公司關係 每個月入票既時間都唔同 有MPF 稅單就今年先會有 上年無 咁會唔會影響好大?
咁想問下 如果過左10月仲未收得樓
樓花做按揭最高係幾多成?會唔會好易批唔足?
同埋可唔可以留contact?因為都就黎要揾銀行搞
唔該晒
Hello博士:

請教關於舊按保嘅野:
請問買6M樓下樓花,揀即供,借8成,用舊按保有無得俾多啲按保保費,黎去豁免壓力測試? (前提過到50%供款比率)
博士求救

想問問800萬樓 9成按揭 係咪都可以免壓測
我同另一半底薪加埋6萬5左右 無擔保緊人
兩個都首置 無loan係身
月供唔過人工50% 但壓力測驗月入要7萬1
呢個case批9按機會大唔大麻煩咁多位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞