撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
博士你好
想問下自己月入22725(岩轉公務員),另一伴月入13300,之前幫屋企人借左2條數 一條100000,還左5萬,另一條仲有3500x8卡數未還

首期加埋60k,想買380萬既樓,有無可能借到9按
博士漏咗我啊
博士博士
我同我男友加埋月入63000左右
我係公務員 佢就big4
但我今年2月份入職 佢就3月尾轉入big4
咁樣會唔會好易被reject 按揭呢

我地target 750萬樓 9成按揭
做唔做到呢?
博士
我讀緊phd 有首期
想問下學校出嘅stipend算唔算入息
可唔可以做到高成數按揭 thank you!
通常會叫你暫時擺首期嘅錢落戶口,再enjoy埋premier嘅按揭優惠
—小秘書@DrLoan
Loan size 4m以上嘅offer基本上一樣h+1.3% cap2.5% 1%rebate,不過提一提hsbc有自己嘅h rate,通常比銀行公會少0.01%,所以佢仲h plan會比其他多0.01%。但依家巿面上最靚係1.4%rebate喔
至於揀邊間都係揀自己方便、banker跟得好、有額外保險/coupon送、ML戶口規限
—小秘書@DrLoan
博士
我自己月入27000, 另一半就20000
兩個都公務員
首期大概有50-70萬
上年抽中左白居二
而家睇中左個單位要520萬,22年樓齡
會唔會過唔會壓測?
同埋最多可以做幾多成按揭?
其實都冇問題嫁,過到壓測就得,佢意思係按8 9成會踩界,所以審批時間要長啲啲,不過都唔難做㗎,我好多客都係借720萬,批法同9按一樣,時間都係差不多
—小秘書@DrLoan
1.合共月入52K,大概可以借到549萬( 2.5% 30年),所以你買5.8m樓都可以呀

2.tu唔會見到grant loan的,所以銀行理論上係唔知你借咗,不過你都有責任申報翻嘅,申報左之後就會計入壓力測試

3.standard ans 係計人工較高個位,你個case都係計後生嗰對,不過你哋好似未畢業?如果申請高成數一定要稅單啊,2個都係fresh grad好難做,除非係大公司、專業人士,建議問清楚銀行受唔受你個職業先去馬
—小秘書@DrLoan
博士
想問下 自己搵17000 普通sales
另一半公務員 30000左右
想買500至550萬既樓
2個都從未買過樓
9成按 過唔過倒壓測?
還晒就記得keep番清數收據,有機會tu未趕得切update,所以你要交清數收據,如果你之前還款紀錄差都會影響到tu grade的,grade不太差可照上,但grade差銀行有機會要你等多一個月等grading上翻啲先得
—小秘書@DrLoan
有樓按係身按揭成數會減一成、供款月入比率同壓力測試亦都會減10%,即40/50,初步幫你計咗只可以借多最多約430萬,壓力測試啱啱好49.9%(不過你唔好預到咁炆啦)而且唔可以按揭成數減一成,所以你預好首期budget。
如果嗰半層樓淨番唔多、又有資金就考慮清晒佢吧清完就當完全首置計
—小秘書@DrLoan
博士,想首置九成買約六百萬既樓,我月入三萬,女友月入2萬2,我本身無負債,係每月有2400保險,女友就1600保險,但佢岩岩讀緊pt degree借緊政府錢,想問依個case借唔借得足
補充返,我同女友信貸評級都係A,我女友個筆借貸係三年後畢業先還的
loan size ~5m 85按

支銀: h+1.3% cap 2.5%, 有ml, 保費71折, 回贈銀行1% 中介0.1%+1000

西亞 : h+1.3% cap 2.5%, 冇ml, 保費71折, 回贈銀行1.4% 中介0.35%

係咪唔洗諗一定係西亞?
博士好
想問下 我份工作係俑金制 係唔係無得按9成按揭?
如果剩係做擔保又得唔得?
因為老婆係定薪 我係俑金制
想做9成按揭有冇方法?
唔該
博士好,我就唸住同屋企人一齊買樓,我做公務員月入27K,屋企人就月入23K,想請問下買660萬嘅樓,做八成按揭,入息差少少,銀行有冇機會會批按揭,同埋想問埋我依家信用卡有做商戶分期付款會唔會影響做壓力測試?
無計 已經睇到360左右既樓
Sorry打少左個0
巴打,西亞用咗幾耐批?
2月新年前到近排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞