撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
如果唔使補件就一定趕得切呀,預1個月左右就有offer,不用太擔心,恒生都批得快
—小秘書@DrLoan
壓力測試方面冇問題,有啲銀行一年稅單就夠👍🏼

正常唔會查你之前咩工嘅,但可能有啲蛛絲馬跡會令銀行懷疑,例如你公司戶口嘅銀行會有你個人申請嘅record、個人戶口有你間公司嘅出入數...咁佢哋查返會發現你之前係老闆,有機會問你detail d(不過機會好微)

同埋要注意年紀問題,因為月入70k都非常多,如果你太後生,銀行有機會會懷疑嫁

所以你申請銀行時,要嚴選銀行呀,唔好自己踢爆自己
—小秘書@DrLoan
想買層1200-1300既樓應該要預幾多首期?
幾年前買落有間~950萬既兩房,想睇吓有冇機會換大啲。
即使計埋grant loan同p loan每月還款都過到壓力測試有餘
如果想資金充裕啲,唔需要特別提早清還P loan,因為還款冇問題,唯一係p loan太近期銀行會懷疑係借首期用途,而開口叫你清左筆p loan。如果你有足夠資金又唔想太擔心,就隨時清哂都得,清左就keep番張清數收據就得
btw依家最靚Offer係H +1.3% cap2.5% 1.5%cash rebate 有興趣可tg
—小秘書@DrLoan
1300萬 最多按5成定銀行最多借5m?
九成按揭只計穩定月入、底薪、每月固定津貼,換言之全佣金收入或自僱人士都做唔到九成按揭,如果你收入夠過壓力測試都好大機會做到啊!
物業種類方面,村屋最多做85%、樓齡較大或唐樓有機會做唔到九成。建議買之前可以比background我幫你計吓數先。
至於免壓測講法可以睇返我#1 comment
—小秘書@DrLoan
對,現金回贈剛剛好1%都唔洗扣,不過金管局規定,有額外中介回贈令total rebate超過1%就要扣了。
—小秘書@DrLoan
因為你range太大啦,我幫你攞到最盡計吧,最盡可以借到690萬(要連加借按揭保費),剛剛好pass到2.5%嘅dsr,但壓力測試爆到去71.3%,如果兩人職業不太穩定、background麻麻就的確有風險。
如果想最穩陣計,就最多可以借580萬,dsr&壓測都可以穩過。
而爆壓力測試計法就...你比確實啲嘅樓價我再幫你計下機會大不大吧
收入係計MPF前
—小秘書@DrLoan
相反的,近親轉讓稅率較低,會用第二標準稅率計~
公式係:買入業權比例*樓價*印花稅稅率

—小秘書@DrLoan
多謝博士解答
樓價我target 780萬
唔知得唔得呢
Afford到可以順便做埋套現呀,依家最靚loan size >3m 做緊H +1.3% cap 2.5% 1%現金回贈,預扣埋7千律師費都仲有錢落袋當然套現埋就最抵啦
—小秘書@DrLoan
普通商戶分期唔會影響,係card loan先會影響的
—小秘書@DrLoan
博士~想問下二人加埋57000 多少少,想買around 720-730 萬樓,我知會爆壓測,但想問9按借足機會高唔高,會唔會有咩問題? 唔該晒博士
資料有啲混亂我計唔到數
你幫手做擔保人,咁你自己收入幾多?依家供緊每個月幾錢?
你細佬轉按套現唔關你層樓事?
—小秘書@DrLoan
Please tg me
—小秘書@DrLoan
1%就唔使扣貸款額,有另外方法可以執多幾千呀
—小秘書@DrLoan
@DrLoan
佢想擔保佢細佬老婆$16K 入息買$6.0M 樓,借$4.0M , 但佢自己本身已經有按揭

其實都唔洗計
博士

樓價730
首期300

自己加擔保人大約55k (未扣MPF)
請問壓測穩過嗎

揀按揭plan有咩要留意🙏🏻🙏🏻
博士
想問下搞按揭比入息證明銀行睇既話
係咪多數剩係過去既3個月?
同埋想問入息個收入係計未扣mpf定扣左mpf?
感謝
巴打 好奇問下 如果地契唔見左
但個賣家做足哂手續
但個買家都好難做到按揭?
博士漏左我
求回覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞