撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
點解唔理我
博士你好
想問如果我有一部分資產仲喺股票度未套現,要套現先夠買樓,申請按揭時使唔使話俾銀行知?同埋使唔使賣左先入番戶口再send月結單俾銀行?
假設我有200萬股票係證券行,其實我可以利用margin拎100萬(例如)出黎比首期而銀行果邊唔會check到我TU入面有呢個"借貸"記錄?
因為有D股票仲坐緊貨..唔想特登賣走
博士你好

想問下我月入$42000(固定工,未計花紅,花紅每年大約10萬),女友月入$27000(半年合約工,剛做左3個月),想買680萬樓,做7成按揭,有冇機會?

謝謝
7.85M, 7成
H +1.4%
30年
有高息戶口
按保72折
回贈1%
終於簽左offer, 好多謝DrLoan和一眾巴打絲打分享好多有用的知識和解答我地的疑惑🙏🏼
請問一個人月入57k, 9成按 最貴可以買到幾錢樓?
如果8m樓下做唔做到?
想請教下 如果800萬樓 75按 壓測人工剛剛好 會唔會都有風險
想買5m私樓,首置
我:固定收入31k,連每月固定津貼就有34k
女友:底薪24k
最近有收到過小額錢債審判追我530蚊(之前唔記得交罰款),依家已經積極去處理緊
平時信用卡有試過遲交一千幾百咁,不過都處理曬
冇其他貸款
請問如果由我買入,加女朋友做擔保人,按揭保費都借埋,可以做九成嗎?
thank you
即供hkmc會免壓測,條件係一定要首次置業,但銀行會照做壓測,所以你要揀真。免壓測/放寬only嘅銀行,詳情可睇翻#1
—小秘書@DrLoan
幫你計咗連加借保費,壓力測試66%,如果你想借得足就要搵啲真。免壓測銀行,如果唔係大部份銀行就會sharp cut 65%壓力測試,有需要介紹可tg
—小秘書@DrLoan
Citi正常唔需要咁耐啊我諗佢都係保守同你講耐啲啫,我啲客3個星期多啲都已經出到offer~
Citi 係最近rebate比另外2間高
—小秘書@DrLoan
以人工計壓測係冇問題,過到
不過你係離職係轉新工定點?因為銀行有機會會喺你drawdown 前要求你提供最新一期嘅糧單,或者打去你公司做employment check,特別係成交期長嘅case,所以有影響啊!
—小秘書@DrLoan
做到,用75減年齡計按揭年期,所以借得15年only~風險係銀行未必接受你嘅入息,因為太接近退休年齡,除非係有說服力嘅工種
咁我又未聽過依個講法...Aa 有冇同你講原因係乜嘢?我都想知
—小秘書@DrLoan
Tg me
—小秘書@DrLoan
公務員有特別優待,唔使等齊三個月,你跳point後拎一個月新人工糧單就可以用新人工計,然後再補埋加薪信就得
—小秘書@DrLoan
正常冇釘契冇潛建嘅現契已補地價村屋得呀照做壓力測試,要detail啲先答到你
—小秘書@DrLoan
大部份銀行要埋稅單少數銀行可以免稅單,但利息會貴啲
—小秘書@DrLoan
普遍低於5%內都得,多於5%就難,但你最好攞個地址俾我我幫你同銀行評估下啦,穩陣先去馬
—小秘書@DrLoan
未補地價居屋加按要符合以下條件:
籌措醫藥費;
家庭成員教育費;
殮葬費;
業主因離婚/分居而致需向配偶付還樓價或支付贍養費;
業主因生意出現財政困難,以致難以應付開支。

如果冇以上條件就唔可以係銀行重按或加按,財務公司可以接受,但係利息貴好很多,真係去到最後嗰步先諗財務公司啦
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞