撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
依家最靚現金回贈係1%,再加中介回贈,詳情可以搵我報轉按plan你比較下
—小秘書@DrLoan
關係寫未婚妻就得
—小秘書@DrLoan
當然可以
—小秘書@DrLoan
博士 我大學loan未還曬 十幾萬 會唔會好大影響呢?
博士, 有一間中介話 Citi 按揭最高年期 短過其他銀行, 得68 減歲數, 請問係咪真?
壓力測試冇問題
唔知你哋工種,所以比唔到意見你,不過轉工最好要有三個月新工糧單,因為有啲銀行要過咗試用期先會計你人工,如果真係等唔切就試吓攞一個月新工糧單、公司合約比銀行,睇吓接唔接受。
至於你自己有冇稅單?做九成按揭一定要稅單啊支票出糧就每個月入票前影相(如果冇就比幾十蚊銀行曬返record出嚟),同埋你要有升職加薪信。搞唔掂可以介紹banker幫你拆
—小秘書@DrLoan
正常Standard Offer其他銀行應該都係咁,除咗東亞會有1.4%回贈~
—小秘書@DrLoan
冇問題啦,壓力測試過到有突記住一定要齊糧單、稅單、mpf、冇外債
—小秘書@DrLoan
Thanks 巴打
交唔切稅單就大獲你知正苦做嘢幾慢,張稅單寄極都寄唔到嚟,然後銀行又唔接受報稅表。你叫朋友仔搵定個後備擔保人預防萬一吧~
—小秘書@DrLoan
層樓而家股價 大約 550萬, 仲爭 銀行大概230萬, 每月還大概萬三蚊。 想供多一幢700萬樓有咩辦法。
巴打你睇返我#1 comment呀,解釋都詳盡㗎
—小秘書@DrLoan
Ok ar正常Standard Offer
—小秘書@DrLoan
首期600k吧
建議你最好有資金就清左2條數先,如果清晒外債你哋壓力測試係完全過到有突,輕鬆上會。
如果清唔到,外債每月還款會計入壓力測試度,你10萬每月還幾多?幫你計計數
—小秘書@DrLoan
唔該哂博士 我上星期即刻清哂2條數 我想問下如果等3個月再申請按揭會唔會有問題?有無話清左條數要等幾耐
其實grant loan係唔會落Tu,所以照道理你唔報銀行係唔會知的,但係,銀行一定有途徑check到,例如你每月自動轉賬會喺月結單見到條數,到時銀行問你係咩,就會穿煲而報咗就會將每月還款額計入壓力測試,不過都係好少數一個月啫,更何況而家放寬咗壓力測試,如果本身壓測唔係爆得太勁就無傷大雅
—小秘書@DrLoan
之前做過幾單 Studentship唔計,要搵個借款人/擔保人,用佢哋嘅人工計
—小秘書@DrLoan
我抽到新樓 670萬 用建期買 高成數按揭
本身做公務員 我想搵我媽咪做擔保人 但佢年紀已經65歲 會唔會對按揭有影響呀?
壓力測試係咪扣埋強積金個價計壓測 ?
中小型工程公司 強積金前搵4萬 買550萬二手30年己補地價居屋樓 想做到8成按機會大唔大? thx
多謝你覆我 咁唯有疊埋心水遲下再諗
博士
落左訂買間私樓連天台
但天台有清拆令(天台組合屋)
按揭會點處理?
係咪一定會睇樓?
可唔可以唔拆
博士, 想問下已補地價居屋30年樓齡, 有冇機會批到30按揭?
博士
想請問一下 借盡720萬
有首置quota ,冇其他借貸記錄
本來家庭月入71K,兩位都係公務員
但女朋友將會轉新工後人工total 減到去65K
有冇機會過唔到壓力測試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞