撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
壓測喎
就算夠都要預鬆d
預59022果個數
計到咁盡好大risk喎
博士可唔可以幫下我
搵中介幫你計左先簽臨約
首期+借到既錢
自推一下
想補充下 係未結婚嘅
業主 + 擔保人1(未婚夫) + 擔保人2(未婚夫嘅姑姐)
呢種關係有無問題?
博士可唔可以解答下
想問下如果以下case 係點計法
固定月薪:20000
月供公司股票:2000
公司每月額外補貼(月供公司股票):1000

月入係計那一個數?
20000 / 18000 / 21000
見有人問我都想問下。
如果有一層已供斷既屋自住緊,可按幾多成做擔保?
想按盡佢就唯有揀樓齡20年以下嘅居屋,咁先可以做到95成25年。如果超過20年,就要二擇其一,或者調整plan。收入冇幫助㗎,銀行始終會睇樓齡~
—小秘書@DrLoan
掂啦,三個月Tu record就會update翻,預防萬一你都keep住清數收據啦~你依三個月記得準時還清卡數,唔好再整衰Tu
—小秘書@DrLoan
絕對有影響,因為65歲已經係退休年齡,銀行同HKMC非常少機會會接受,除非你媽咪職業好有說服力,例如公司高層、公務員長俸等等。不過依家放寬咗壓力測試,可能淨係用你收入都夠過呢,俾啲數字我幫你睇吓
—小秘書@DrLoan
計mpf前收入的
—小秘書@DrLoan
即係你係受僱固定月入?
爆左dd壓力測試,連加借按揭保費去到63.8%,不過只要你冇外債、tu良好、齊文件和稅單、收入穩定,好大機會借得足依家大部份銀行放寬到65%壓力測試la
—小秘書@DrLoan
博士 我地2個人月入33k
想問問俾2成首期
買500萬樓

批唔批到?
如果唔得 長老可以做擔保人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞