撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
岩岩交左交件搞按揭
搵左citi同埋行山
成交期6月21
想問問搞唔搞得切?
好緊張
唔搵hsbc?3月尾交申請,4月中批左,快到呢
因為第一次買唔識
aa幫我搵左citi同行山
博士仲係漏左我
想問吓林鄭plan而家即係點?
符合咩條件先可以800萬9成上?
我問個個a準都話答我唔到
問銀行銀行都話未必做到9成
咁同以前有咩分別?
想問下大家知唔知如果我按7成,現金回贈如果1%係咪唔洗扣貸款額?
博士你好
想問下2公婆月入around 55K (未扣mpf)
首期大約130K, 買800萬內既樓, 借9成, 供30年
會唔會批到??
另外想問下壓測入息係計埋MPF嗎?
利申: 2個都係公務員
首期係1.3m定130k
係喎1.3M先岩..
多謝提醒
博士
欠340萬 做緊 H+1.28
做轉按有無著數?
loan size 6m , 借盡9成+按保
大貓H+1.31, rebate 1%
保費65折
有ML account

渣打
H+1.3/cap 大P-2.75=2.5
rebate 1%
保費6折
有ML account
點揀好
保費 discount 相差13050
但渣打個H 係咪高過大貓H?

另外就係考慮轉介筆回贈囉
個利息差幾遠?
要考慮埋要入幾多錢落ML, 同埋使唔使要3個ML account (大貓應該有3個?) 仲有就係會唔會過兩三年就轉按
轉按 有按保係身好似要再俾保費?
我諗5年內都轉唔走按保住
大貓Hibor 牌價通常低 0.02至0.03
但供款用邊個 Hibor 計法要睇返你份按揭合約寫法, 唔一定平過銀行業公會 Hibor

當兩個 Hibor 一樣
咁相差 0.01% 6M 全期 30 年計
差額9029利息
博士
我同老婆穩定職業加埋搵74K未計花紅供緊層760萬樓做緊80%按揭
但我細佬想轉按套現(220萬左右)做首期再用佢老婆個名買多間600萬樓
佢老婆月入16k未計花紅過唔到壓測
想我幫手做擔保人唔知咁過唔過到或者銀行可以借盡幾多
謝謝
有3萬蚊信用卡分24期付款找緊有無影響,使唔使蝕啲息清左佢先?
想問岩岩轉左份新工
做擔保人會唔會影響批核按揭考慮
最遲要係成交期前幾多日批到?
想問吓博士

1 供屋可唔可以四個人一齊供 我 細佬 爸媽

2 四個人工但可唔可以只係落我同細佬名?

2 我哋有大概1m首期 想買大概400幾萬嘅樓
我哋4個人總收大概得6 7萬左右 咁樣會唔會過唔到壓力測試?

3 申請做首置個個其實有咩着數 我搵過資料但唔係好明

4 其實我哋係諗住買人地既居屋 私樓真係有啲貴 公屋又冇資格申請 網上睇嗰啲架其實有補地價同冇補地價會差幾多 ?買人哋居屋會唔會好唔抵?

唔該晒你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞